De siste par dagene har mange vært opprørt over en hendelse på Retiro nylig, der en gutt ble kastet på sjøen fra toppen av stupetårnet av en gruppe russ. Tildragelsen ble kjent via en video russen sjøl la ut, og fra et vitne på stedet.

Beklager overfor vitnene

«Gutten på stupetårnet» heter Bendik Mauseth, og er lei for at episoden framstår dramatisk og ufrivillig, på video, og for vitner på stedet. Han ønsker nå sjøl å fortelle hva som skjedde, og bekrefter det russen sa i utgangspunktet: at det hele var en spøk.

Bendik er sjøl ikke russ, men blir det neste år. Hele historien er knyttet til nettopp det:

– Jeg og rundt 20 andre fra 2000-årskullet har dannet en russegruppe som allerede har sluppet et russenavn, ett år før tida. Det er ikke blitt gjort før, så vi visste at 99-kullet som er russ i år, kom til å reagere på det, forteller han.

– Vi er bestevenner

Gruppa hans har medlemmer fra både Molde, Romsdal og Akademiet.

– Greia er at vi er bestevenner med dem som nå har tatt oss. Vi har hausa opp situasjonen sjøl, sagt «kom og ta oss», erta dem og tulla med dem, forteller 17-åringen.

Kom på døra

Bendik sier han visste hva som skulle være «straffen» hans: å bli kasta i sjøen, og bli dynka med forskjellige matgreier.

– Jeg hadde til og med fortalt dem når de kunne treffe meg hjemme. Så kom de på døra, fem russ. Da visste jeg at tida mi var inne. De sa at «vi tror du skal bli med på en tur», og jeg svarte – for å provosere – at jeg bare skulle ta på meg russegenseren min, som det sto «russ 2019» på. Så ble jeg frivillig med dem inn i bilen, og visste altså hva som ventet, sier han.

Og:

– Da vi kom til Retiro, gikk vi sammen fram til stupetårnet og flira og snakka. Jeg kjenner den gjengen kjempegodt. Hun som har fortalt at hun så det, oppfattet at jeg ble båret opp på stupetårnet, men det stemmer ikke. Jeg gikk opp frivillig, sier han.

Til toppen av stupetårnet

Gjengen gikk helt opp til det øverste stupebrettet:

– Jeg kunne hoppet sjøl, men det ville vært litt teit. Så jeg lot dem få kaste meg. Det var heldigvis flo, så det var ikke så høyt, sier Bendik, som forsikrer at han har hoppet fra stupetårnet mange ganger tidligere.

Han medgir at vannet var skikkelig kaldt.

– Men det var jeg selvfølgelig forberedt på. Jeg svømte bort til trappa, og der så jeg dem vente med egg og mel og melk. Jeg kunne revet meg løs og sprunget derfra, men jeg tok straffa. Jeg hadde erta dem opp til dette i flere måneder.

Russegruppa dynket ham så med egg, melk og mel.

Fikk ikke bli med i bilen

– Jeg flirte vel ikke akkurat der og da, det var jo ganske kaldt, men jeg var ikke sur. Så gikk vi sammen bort til bilen, og de tok bilder.

Da de kom bort til bilen, fikk ikke Bendik sitte på fordi han var så tilgriset.

– De sa jeg kom til å ødelegge bilen, og det har jeg full forståelse for. Jeg hadde heller ikke kommet til å ta med inn i en bil, en person som så ut slik som jeg gjorde akkurat da, sier Romsdal-eleven.

Han bestemte seg for å gå til Romsdal videregående, som jo er et bra stykke fra Retiro:

– Jeg var kald, selvfølgelig, men det gikk fint. Det var også en del av straffa. Jeg hadde mobil - den ble ikke med uti sjøen - så jeg kunne ringt etter noen, hvis jeg ville.

Fikk tilbud om skyss

Camilla Lien Johansen har fortalt at hun tilbød gutten skyss, men at han avslo:

– Hun spurte om hun skulle kjøre meg noe sted, ja, men jeg sa at det gikk fint, sier Bendik.

– En morsom spøk

Han ser på hele hendelsen som en spøk.

– Det var morsomt, en artig spøk å gjøre med vennene sine. Som sagt – jeg hadde hauset dem opp til dette sjøl, i flere måneder.

– De som så episoden, inkludert noen små barn, oppfattet det hele ganske dramatisk. Tenkte dere på det?

– Nei, vi gjorde ikke det. Det er derfor det er viktig for meg å få fram at dette var frivillig. Vi skulle kanskje sagt fra om det til dem som sto der, for det er naturligvis lett å misforstå en sånn situasjon når man ikke vet hva som skjer, sier han.