– Det er viktig å oppfordre russen til ikke å gjøre slike ting. Det kan fort få alvorlige konsekvenser for begge parter, enten fysiske skader eller traumer. Ting som frihetsberøvelse er alvorlige forhold, med en strafferamme på tre år i fengsel, sier politiadvokaten.

– Dumme valg i russetida kan fort få konsekvenser for livet videre.

Meek Corneliussen har ikke sett videoen Romsdals Budstikke skriver om, og uttaler seg på generelt grunnlag.

Kjent fenomen

Russ som «kidnapper» jevnaldrende er et kjent fenomen. I fjor måtte fem tidligere russ møte i Stavanger tingrett for å ha tatt med seg en da 17 år gammel jente og bundet henne fast. Jenta ble drysset med mel og egg, og forlatt. Alle fem ble frikjent fordi de trodde jenta var «med på leiken».

– I noen tilfeller vil man si at det er brudd på straffeloven paragraf 254, frihetsberøvelse, som har en strafferamme på alt fra bot til tre år i fengsel. Det kommer veldig an på varighet og hvilke konsekvenser det får for fornærma. Det skal imidlertid ganske lite til før det blir tatt ut tiltale og påstand om fengsel, sier Corneliussen.

Kan være kroppskrenkelse

– Å kaste folk på sjøen kan komme under straffeloven paragraf 271, kroppskrenkelse. Eventuell straff vil variere ut ifra hvor stor risiko fornærma blir utsatt for. Dersom personen ikke er i stand til å komme seg opp av vannet og drukner, vil en fort kunne snakke om uaktsomt drap. Om personen er i stand til å svømme i land kan man aldri vite, så det er rett og slett noe man ikke må gjøre.

Også det å stumpe en sigarett på en annen person kan bli sett på som et brudd på straffeloven.

– Det er veldig avhengig av omstendighetene. Dersom det blir gjort i ansiktet på noen, eller gir varig skade, er det snakk om en kroppskrenkelse. Det er vanlig rettspraksis å idømme ubetinget fengsel, men det kan straffes med fengsel inntil ett år. Igjen er det lite som skal til før det blir dømt ubetinget fengsel, sier politiadvokaten.