Bør Jo Nesbø få ei gate oppkalt etter seg i Molde? Debatten har gått på Facebook denne uka, og mange har kommet med spennende ideer. De fleste kommuner i distriktet vårt har veger oppkalt etter personer som har gjort seg bemerket. Felles for dem er stort sett at de har vært døde i 50 år eller mer. Byområdet i Molde har 257 gatenavn. Hver femte gate er oppkalt etter personer – de aller fleste etter menn.

Det er ikke vanlig å kalle opp gater etter nålevende personer. Mange kommuner har forskrifter om at personene skal ha vært døde i minst 8–10 år før. De to personene jeg har møtt og som har fått gatenavn oppkalt etter seg er Per Amdam og Birger Hatlebakk. Og i Eide har de fått Ragnhild Magerøys veg. Kulturpersonligheter, viktige embetsmenn og næringslivsprofiler dominerer lista. Det har imidlertid blitt mindre vanlig å gi veger navn etter personer. Det har kommet gode forslag på Kurt Schwitters veg i Molde, men det har ikke blitt realisert ennå. Da Molde skulle ha mange nye gatenavn i 2013, kom det også forslag om en del jazznavn som Miles Davis og Dizzy Gillespie i jazzbyen Molde. Jeg synes det var en spenstig idé. Gateskilt med disse navnene ville blitt en attraksjon i seg sjøl.

En gang i framtida vil vi sikkert få gatenavn oppkalt etter nålevende mennesker som setter spor både lokalt, nasjonalt og ute i verden. Blant politikerne er tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik den største kandidaten. Han har allerede fått byste på Seilet. Kanskje får vi en Jo Nesbøs veg eller Nesbøbakken. Og kanskje får Edvard Hoem en veg i Molde eller Hustadvika og Knut Ødegård en veg både i Molde og på Island.

Jeg er sjøl svært skyldig i at mange kaller Molde stadion for Røkkeløkka, men Kjell Inge Røkke er en opplagt kandidat for både veg og byste i Molde når den tid kommer. Og det er sikkert andre viktige næringsfolk som kan hedres med gatenavn rundt om i Romsdal. Inge Huse på Harøya, Lars Wenaas i Rauma. Og hva med idrettshelter og andre kulturpersonligheter? Det er her vi finner jentene – som Ane Brun og Ragnhild Mowinckel. Og hva med Åge Hareide eller Yngve Gåsøy?

Ola Gjendem har allerede uformelt fått Ola-hola etter å ha kjempet gjennom parkeringstunnelen. Byhistorikeren fortjener også sin veg. Men ikke ennå. Ingen bør utsettes for å måtte stå der med saksa og åpne en veg som er oppkalt etter dem sjøl.

God helg!