– Det hele er et PR-stunt, og er ikke slik som det ser ut, sier én av de unge mennene som står bak videoene til Romsdals Budstikke. Han hevder at de to fornærma i videoene er med på en leik.

De tre videoene ble først publisert på Instagram, men etter at Romsdals Budstikke tok kontakt, ble kontoen gjort privat. Videoen viser et titalls russ som først holder en yngre elev nede på bakken, mens russen stumper en sigarett på elevens rumpe.

Neste video viser at en annen elev blir tatt med opp på stupebrettet på Retiro og hevet på sjøen. Når han har klatret opp av vannet blir eleven dynket i mel, egg og melk.

– Skremmer andre

Romsdals Budstikke ble tipset om videoen av en bekymret forelder.

– Det blir jo en form for psykisk terror. Det skremmer jo andre elever, sier personen, som ønsker å være anonym i frykt for at eget barn skal bli offer.

– Når du har løpt i 30 minutt og til slutt er så sliten at du ikke klarer å gjøre motstand. Så blir du hevet på sjøen. Og når du kommer deg på land blir du dynket i mel, melk og egg. Det blir for voldsomt. Det er mulig dette bare er et engangstilfelle, det vet jeg jo ikke, men det blir for voldsomt.

– Uakseptabelt

– Dette er helt uakseptabelt. Det er å gå langt over grensa, sier rektor Oddgeir Overå ved Molde videregående skole. Han har ikke hørt om episodene før Romsdals Budstikke forteller ham om dem.

– Å være russ er jo en privatsak, og helt på siden av det vi holder på med her på skolen. Men vi har jo hatt møter med russen i forkant, blant annet snakket vi med russestyret om dette med å bryte norsk lov, bare for rundt 14 dager siden. Referatet fra møtet ble lest opp for alle avgangselevene, sier rektor.

Han synes det er veldig synd at noen få russ skal ødelegge for resten.

– Jeg blir trist på vegne av russen, sier Overå. Han er ikke nådig i sin omtale av hendelsene han får beskrevet:

– Det er regulær trakassering. Helt uakseptabelt, helt håpløst og mildt sagt sjokkerende, sier han.

Samtidig føler han seg trygg på at russestyret tar avstand fra det som har skjedd.

– En av russene forklarer at det var et PR-stunt og at alle var med på det frivillig. Gjør det saka annerledes?

– Jeg har hørt tidligere at de som utsettes for det har vært med på det. Men det er jo uansett farlig. Det er et risikoprosjekt, og helt uakseptabelt å gjøre sjøl om de som er med, mener det er greit, sier han.

Molde-rektoren mener de som ble utsatt for hendelsene bør kontakte politiet.

– Jeg ser det som en fordel om politiet griper inn. Så kan man forhåpentlig hindre at noe sånt skjer igjen, sier han.

– Ingen skal grue seg for å gå på skolen

Rektor ved Romsdal videregående, Ivar Rød, mener også hendelsene høres alvorlige ut.

– Vi har hatt møte med russestyret for ikke lenge siden om denne typen atferd og forklart at slikt vil bli slått hardt ned på. Vi har blant annet diskutert opplæringslovens paragraf 9a som sier at alle elever har rett på et trygt og godt skolemiljø. Ingen skal grue seg for å gå på skolen bare fordi noen er russ, sier Rød.

– Håper folk skjønner

På den samme Instagram-kontoen er det også lagt ut bilder og kommentarer som peker mot nye offer. Én av mennene som står bak videoene og kontoen på Instagram, forteller at det hele er ment som en spøk.

– Det er jo en artig video. Det er ikke noe vi ville gjort mot noen som ikke vil være med.

– Tror du alle forstår at det er en spøk? Tror du noen kan bli skremt av en slik video?

– Vi håper jo at folk skjønner at det er en spøk. Det er jo for å skape litt rabalder.

– Ikke greit

Leder for russestyret i Molde, Live Vorpenes, kjenner til videoen og forteller at «kidnapping» av medelever har vært et tema før russetida startet i mai.

– Ja, russekidnappinger har vært et tema for oss. Vi og politiet har signalisert overfor russen at dersom en skal gjøre det, må en ta folk en kjenner godt og vet ikke tar skade av det. Folk man vet ikke synes det er ekkelt.

– Dette med stumpinga av sigaretten synes ikke vi er greit. Et sted må grensa gå, sier hun. Og:

– Vi føler vi har hatt en god dialog med politiet om hva som er greit og hva som ikke er greit, men det er ikke lett å kontrollere hva alle gjør.

Her blir eleven fulgt av russ opp stigen på stupebrettet. Foto: Skjermdump fra instagram