Utsettingsforslag falt

Birgit Dyrhaug (Sp) startet debatten med å foreslå at saka utsettes for å få en bedre saksutredning. Det falt mot 5 stemmer.

Sto fast

Terje Lyngstad (H) sto fast i sitt syn i skolesaka, som han beskrev som følsom og debattvekkende.

– Saka startet for ett år siden, som en politisk styrt sak. Den ha vært fire ganger i Utvalg for oppvekst og kultur, og 13 høringsutspill foreligger. Vi har søkt etter rektor i tre omganger uten å få tilsatt noen. Det hevdes at prosessen har vært dårlig.  Vi kan ta kritikk på at ting kunne vært endret, men sluttresultatet ville ikke blitt annerledes. Den politiske forankringen er der.

Jeg har full forståelse for foreldre som synes dette er uheldig og at de har kort tid på seg. Men jeg har kommet til en annen slutning, samlokalisering fra 1. august 2018.

«Lovbrudd»

– Å vente til 2019  er ikke noen god løsning, fortsatte Lyngstad. Vi har to skoler uten rektorer, det er lovbrudd, som jeg ikke kan være med på lenger. Vi kan ikke sitte og vente lenger. Vi kan ikke sende de to skolene ut på en ørkenvandring igjen.

-Dette blir bra

Lyngstad reklamerte for løsningen: -Skolen vil bli en fulldelt skole, med en ideell skoleinndeling. Lyngstad er en skole med et fantastisk uteanlegg. Her vil det bli en mye bedre hverdag for elever og lærere. Jeg har veldig god tro på at dette blir bra.

Noen sier vi skal vente på Hustadvika kommune, jeg forstår ikke hvorfor.

Læringsmiljø

Kari Nergård (Ap): -Jeg har respekt for foreldrene som kjemper for skolen. Men skole er mer enn størrelse og lokalisering. Det bør være fokus på best mulig læringsmiljø heller enn at bygda dør. For det gjør den ikke. Men hva er en god skole? Forskning sier ikke noe entydig om stor eller liten skole.

Forskning viser at det er tre faktorer som er avgjørende for læringsmiljøet: Lærer, skoleledelse og foreldre.

– Vi har søkt etter rektor tre ganger uten å få noen. Det er et sterkt signal til oss. Vi kan ikke sitte stille i båten lenger og håpe at det går bra. Jeg tror samling av Vevang og Lyngstad vil bli det beste. Jeg tror at endring i struktur vil gi en bedre kultur.

Et problem

Også Merete Egge (KrF) trodde det kan føre til et bedre læringsmiljø å slå sammen skolene.

– Men saka omtaler ikke alternativet én skole i Eide, og det er et problem for KrF. Jeg vil likevel ikke be om ei større sak. Det får den nye kommunen ta seg av.

Skal gå fort

Hun nevnte også at den politiske prosessen har tatt lang tid, mens vedtaket skal tas fort. Men de som berøres opplever ikke å bli involvert.

– Det er beklagelig at kommunen har kjørt prosessen på en slik måte. Det er knyttet uvisshet til en rekke sider. Derfor ønsker vi en sammenslåing når alt er klart, viktigere enn at det skal skje 1. august.

– Trist sak

Finn Joralf Lyngstad (Sp) følte dette som ei trist sak.

– For ei stund siden bestemte vi å slå sammen Eide og Fræna. Jeg har vært imot, men har fulgt opp lojalt folkemeninga. Jeg greier ikke å stemme for å legge ned Vevang skole, mest fordi saka har gått for fort fram. Det vekslet fra å være ei rektorsak til å bli ei skolestruktursak bare på noen måneder.

Redningsaksjon?

-Hvorfor kan vi ikke vente til nykommunen er i gang, for da må vi likevel se på skolesektoren? Er det andre hensyn ute og går?

Lyngstad hintet om at en skal verne om ungdomsskolen på Eide ved å flytte Vevang-elevene til Lyngstad og dermed nærmere Eide. Han beklaget også at kommuneledelsen etter hans inntrykk synes å forskjellsbehandle partene ved at den ene ikke skal få legge fram sitt syn for politikerne.

– Vanskelig sak

John Helge Strand (V) sa han syntes saka var vanskelig.

– Mitt syn er basert på hensynet til ungene. Elevene må samles for å bygge kultur. Jeg tror dette vil gå bra, vi må ha tiltro til dem som legger dette til rette.

Tok et oppgjør

Birgit Dyrhaug (Sp) tok et oppgjør med tilbakemeldinger hun har fått:

– Jeg vil være bekymret hvis det som sitter igjen hos folk er at vevanglendingene tenker mest på bygda si i skolesaka.

Hun trakk også rådmannens utredning i tvil.

– Det blir sagt at vi må stole på de som styrer - at det vil gå bra. Men ta ventilasjonen, som angivelig ikke trenger å bygges om - det gjør den. Da lurer vi på om vi kan stole på resten av det som er sagt.

Uttalelse

Hun leste opp en uttalelse fra lærerne ved Vevang skole, som de kommer med på oppfordring fra FAU og SU: «At fådelte skoler forsvinner mer og mer er et faktum, men å vedta og legge ned en skole en og en halv måned før sommerferie blir en hastesak, noe som igjen gir en uryddig og utrygg prosess. Hvordan kan dette være «barnets beste»? Og hvordan er dette praktisk gjennomførbart?

En eventuell sammenslåing 1. august 2019 ville vært bedre for både elever og ansatte.

Forberedelse og god informasjon er viktig for at barn skal føle seg trygge. Om denne prosessen hadde tatt lengre tid hadde både skole og hjem kunne forberedt elevene på en ny start. Skolene kunne lagt til rette for treffpunkt gjennom skoleåret der elevene fikk møtes og blitt kjent, og dermed lagt til rette for å skape gode relasjoner til nye medelever og lærere. Trygghet er en viktig faktor for at trivsel skal oppstå og læring finne sted.

Vi kjenner til lignende tilfelle i vår nabo-kommune, Averøy, med vellykket sammenslåing av skoler. I det tilfellet har det blitt brukt minst ett år på prosessen. Dette mener vi er viktig for alle ansatte, både for å legge til rette for et godt samarbeid og en god felles plattform. En eventuell sammenslåing fra august 2019 gir oss bedre tid til å ivareta elevene på en verdig måte i denne prosessen, samt forberede dem på en ny start og avslutte kapittelet Vevang skole.

Slik som situasjonen er nå, er vi fortsatt uten rektor om en sammenslåing blir bestemt allerede fra august 2018. I en prosess hvor to skoler skal bli til en vil det være høyst nødvendig med en tydelig leder, for å få et ryddig og rettferdig samarbeid.

En eventuell sammenslåing allerede fra august 2018 vil gjøre at mange praktiske oppgaver blir hastesaker. Mange tanker og spørsmål står ubesvart.

Gi elever og ansatte ved Vevang skole tid!

Hilsen lærere ved Vevang skole»

– Ungdomsskolen er sikret

Kolbjørn Gaustad (Sp): Som vevanglending synes jeg det er tragisk at en resultatløs søking etter rektor fører til at rådmannen foreslår å legge ned Vevang skole for å hindre at elevgrunnlaget for Eide ungdomsskole skal smuldre opp. Ordføreren i Fræna sier at ingen grenser er tegnet for skolestruktur i nykommunen, Eide ungdomsskole er sikret framtid i intensjonsavtalen mellom Eide og Fræna.

«Barns beste»

– Det er ikke til barns beste å legge ned skolen uten grunn, men det er et pedagogisk tilbakeskritt.

Gaustad sa om rådmannens forslag at han hadde inntrykk av at rådmannen hadde startet med konklusjonen og funnet begrunnelsen etterpå. Han mente saksframstillinga hadde store feil, blant annet at kommuneplanen angivelig ikke er tatt hensyn til.

I tvil

Egil T. Ekhaugen (Ap) sa han var enig i at en slår sammen to skoler, men var i tvil om det er nok tid. Han argumenterte for fulldelte skoler.

– Har kontroll

Rådmann Ole Bjørn Moen bekreftet at vaktmesterteamet i kommunen tar på seg den bygningstekniske jobben med å dele av klasserom og sette inn skyvedør. Et ventilasjonsfirma skal balansere ventilasjonen og finne ut om det må settes inn en ny bale.

– Vi har kontroll, sa Moen.

Ber om mer tid

Rune Strand (Ap): -Jeg har hele tida ment at Hustadvika kommune bør avgjøre framtida. Men nå haster det når Eide kommune skal avvikles. Står det plutselig så dårlig til med ungene på Vevang at skolen må legges ned nå?

Han nevnte et innlegg i Romsdals Budstikke i 2015, der Høyre mente en burde vente på nykommunen med solestrukturgrep. Nå vil Høyre handle.

– Jeg har ikke fått støtte i mitt parti for å vente. Vevang-folket ber om mer tid. En løsning kan være å lande på det.

Terje Lyngstad bekreftet riktigheten av at han ser annerledes på spørsmålet om sammenslåing nå enn i 2015.

Brannteknisk

Strand lurte også på hvem som er ansvarshavende for ombyggingen, og om det er byggesøkt. Han mente at saka ikke er forsvarlig utredet, blant annet brannteknisk.

– Venter vi til 2019, har vi tid til å gjøre alt rett og få på plass rektor, sa han.

Rådmannen svarte at det branntekniske må få en gjennomgang. Om det byggeteknisk må godkjennes, er ikke avklart.

Finn Joralf Lyngstad (Sp) anbefalte at en tar en brannteknisk gjennomgang før veggene settes opp. Det kan nemlig bli mye billigere.

Langt møte

Etter en spennende debatt, som varte så lenge at en representant måtte be om pause av tvingende nødvendig grunn, ble Sp og Ap innvilget gruppemøter hver for seg.

Avstemming

Birgit Dyrhaug (Sp) foreslo at skolestrukturen skal ligge fast som i dag: 4 stemmer.

Merete Egge (KrF) foreslo at sammenslåingen ikke skal datofestes: 1 stemme.

Rune Strands (Ap) forslag om at sammenslåingen skjer fra 1. august 2019, ble satt opp mot formannskapets forslag om 1. august 2018. Formannskapets forslag ble vedtatt med 14 mot 7 stemmer.

Tilhørerne satt fengslet av skoledebatten, som noen mente var den beste som er hørt i Eide kommunestyre på år og dag. Foto: Oddbjørn Harnes