FRÆNA: Torsdag skrev Romsdals Budstikke om beboerne ved Jendemsvorpa i Fræna som vil få Marine Harvest sitt nye oppdrettsanlegg på 450 ganger 180 meter rett utenfor stuevinduene sine. De frykter store konsekvenser for nærmiljøet.

Moderne

Men Arne Kvalvik i Marine Harvest mener anlegget blir en langt bedre løsning for nærmiljøet enn det som har vært der tidligere.

– Vi har drevet der siden 2004, og virksomheten har ligget brakk i to år fordi vi konsentrerte produksjonen til Aukra. Nå bestemte vi oss for å gå tilbake til Jendemsvorpa. Det er en god lokalitet, med gode resultatet økonomisk og miljømessig, sier Kvalvik.

Plastringer

Det nye anlegget blir et plastringanlegg og vil erstatte det gamle stålanlegget.

– Det vil bli et mye større anlegg enn det som var for to år siden. Hvorfor vil det bli bedre for miljøet?

– Stålanlegget som har ligget der i 15 år er ikke på langt nær like miljømessig bra som et moderne anlegg. Vi har samme tillatelse til produksjon som før. Men det skal altså produseres på et anlegg som er mye større i volum, og hvor en stor del av anlegget også er trukket lenger bort fra land. Da blir det større avstand mellom merdene. Det er dyrevelferdsmessig langt bedre og avfallsstoffer sprer seg lengre fra land. Dette blir langt, langt bedre for miljøet. Det skriver også Mattilsynet, Fiskeridirektoratet og Fylkesmannens Miljøvernavdeling i sine vurderinger.

Overrasket

Kvalvik sier det ikke har vært mye klager på anlegget tidligere.

– Er du overrasket over at det er såpass stor lokal motstand mot det nye anlegget?

– Vi har ikke hatt klager tidligere eller undervegs i denne prosessen. Det er derfor litt underlig at det kommer så mange klager nå, sier Kvalvik.

Dialog

Kvalvik sier at Marine Harvest vil gå i dialog med beboerne.

– Vi kommer helt sikkert til å ta kontakt med naboer som er berørt og invitere til en dialog. Vi ønsker å drifte dette på en best mulig måte og til mist mulig ulempe for dem som bor der.

I løpet av en måned ønsker Marine Harvest å få satt ut fisk og få i gang produksjonen i Jendemsvorpa.

Advokat

Beboerne i Jendemsvorpa har engasjert advokat for å få stanset anlegget, blant annet fordi de mener konsekvensene ikke er utredet. Det fikk de ikke medhold i av politikerne i plan- og økonomiutvalget i Fræna som behandlet klagesaka i sitt møte torsdag. Saka går videre til Fylkesmannen for klagebehandling der.