Ordfører Knut Sjømæling og flertallet i kommunestyret i Gjemnes mener at fylkesmannens anbefalte grensejustering for indre Gjemnes er en deling av kommunen – ikke en grensejustering. Dette fordi det vil omfatte drøyt 25 prosent av innbyggerne av kommunen, noe som vil gjøre framtida til resten av kommunen vanskelig.

Spurte ministeren

Jenny Klinge stilte spørsmål til kommunal- og moderniseringsministeren i forrige uke om dette: Mener statsråden at kommuner kan fradeles areal med så stor del av innbyggerne uten at konsekvensene for resten av kommunen skal vektlegges i beslutningen og uten stortingsbehandling? spurte Klinge.

Kommunalminister Monica Meland (H) sier nå nei – det er ikke en deling, det er en grensejustering.

Det var Tidens Krav som først omtalte saken i dag (krever abonnement).

– Siden Gjemnes kommune fortsetter å eksistere, vil flytting av en del av Gjemnes til en annen kommune være ei grensejustering, uavhengig av hvor stor del av kommunen denne delen utgjør, sier Mæland i sitt svar til Klinge.

– Rett og slett utidig

Dette får altså Klinge til å reagere:

– Mæland viser til at Gjemnes kommune fortsetter som egen kommune. Det er jo ei merkelig forutsetning. Hun kan jo ikke vite hva Gjemnes fortsetter som, sier Klinge til Tidens Krav.

– Regjeringen og fylkesmannen velger å lese reglene akkurat slik som det passer dem for å oppnå det de vil. Og det de vil er å legge til rette for flere kommunesammenslåinger. Om Gjemnes må gi opp å eksistere som egen kommune, så får regjeringa det som de vil, og det er rett og slett utidig, sier hun til avisa.