– Vi frykter at dette kommer til å ødelegge hele nærområdet. Her er badeplasser, fiskeplasser og et flott rekreasjonsområde. Et anlegg som dette vil få store konsekvenser for hele miljøet her. Kommunen har sagt ja til kjempeanlegget uten konsekvensutredning, og uten å vurdere motstanden lokalt, sier Kristian Gjendem, en av beboerne i området.

– Ikke blitt hørt

Det er Marine Harvest som har søkt om å få bygge anlegget. Det er en endring av stålanlegget som har ligget der tidligere, og som har hatt en størrelse på 55 x 257 meter. Det nye plastringanlegget vil bli langt større i areal: om lag 450 x 180 meter. En dramatisk økning, mener beboerne i området.

– Vi føler vi ikke er blitt hørt i denne saka i det hele tatt. Vi fikk bare høre om dette fordi det ble søkt om å få bygge tre ankerfester utenfor anleggsområdet. Det fikk vi nabovarsel om. Men uten det hadde anlegget kommet helt uten at vi hadde vært klar over det, sier Gjendem.

I fjøresteinene

Det er 17 husstander og to fritidseiendommer i området. Torunn Hoem driver gard rett ved sjøen og vil bli en av de nærmeste naboene til anlegget.

– Vi skjønner at oppdrett er en næring som er kommet for å bli. Men vi reagerer på at det legges helt opp i fjøresteinene våre. I tillegg til støy døgnet rundt så er vi sjølsagt bekymret for avfallsstoffene, og konsekvensene for området som rekreasjonsområde. Dette er blant annet en veldig populær badeplass. Vi frykter det går utover livskvaliteten vår, sier Hoem.

«Snikinnført»

Beboerne har gjennom sin advokat Erik Wold klaget på tillatelsen som kommunen har gitt. Klagesaka skal behandles i plan- og økonomiutvalget i Fræna kommune torsdag. I klagen hevder Wold at anlegget er i strid med kommuneplanen som bare åpner for en mindre utviding og justering av eksisterende anlegg, og at kommunen ikke har foretatt en sjølstendig interesseavveiing av utvidelsen. Anlegget er i realiteten «snikinnført uten nødvendig planprosess og konsekvensutredning som ivaretar interessen til kommunens innbyggere», heter det i klagen.

Konsekvensutrening

Juridisk rådgiver Martine Lange Sætre i Fræna kommune sier at det er gjort en konsekvensutredning.

– Det ble gjort i 2014 når området ble tatt inn i kommuneplanen som et område hvor det kan etableres akvakulturanlegg. Da ble det sett på eventuelle negative konsekvenser av et oppdrettsanlegg. En slik konsekvensutredning er et krav for å få området inn i kommuneplanen som et område for akvakulturformål, så det ble gjort, sier Sætre.

Hun mener kommunen ikke kan si nei til det nye anlegget så lenge det er innenfor formålet til kommuneplanen.

– Vi må forholde oss til planverket. Der vilkårene er oppfylt og etableringen er i tråd med formålet for kommuneplanen så har vi ingen grunn til å si nei, sier Sætre.

Dersom politikerne i PLØK ikke tar klagen fra naboene til følge så går saka trolig til Fylkesmannen. Kommunen har klagen til behandling på grunn av  dispensasjonen som er gitt for de tre festene som kommer utenfor arealformålet akvakultur.

Marine Harvest hadde onsdag ikke anledning til å svare på spørsmål fra Romsdals Budstikke.