Leif Berg (76) og kona Astrid Harstad (74) er aktive pensjonister med mange jern i ilden. Vi møter dem utenfor et stort hvitt feriehus på Hungnes, ikke langt fra det gamle bedehuset på Hjelset. Det var ingen bønn for ugleungen som Astrid viser fram. Den ble funnet omkommet i askeluka i kjelleren for få dager siden. Det spesielle er at dette har skjedd gang på gang. Uglene er helt vill etter pipa på akkurat dette huset.

Ikke bebodd

– Huset er jo ikke fast bebodd. Det er et sommerhus som tilhører folk som ikke bor her i området. Jeg er vaktmester. Og kan berette om ugler både her og der. Faktisk fire i antallet denne våren, sier Leif Berg til Romsdals Budstikke.

For to uker siden ante han ugler i mosen da han hørte merkelige lyder i kjelleren. Han kikket opp mot ventilasjonsanlegget, der lydene kom fra.

– Der satt det to ugler på hvert sitt rør i taket. Da ble det liv i kjelleren, skal jeg si deg. Uglene kom seg på vingene og flyktet ut gjennom kjellerdøra. Så fant jeg også ei død ugle på golvet. De kan ikke ha kommet seg inn på andre måter enn gjennom pipa. Døra på askeluka var åpnet. Den satt ikke fast, så uglene berget seg på den måten, sier 76-åringen.

Død ungugle i pipa

Men uglehistorien var ikke slutt der. Fredag fant Leif og Astrid nok ei ugle. Denne hadde ikke kommet seg ut fra pipa/askeluka. Dermed gikk det galt. Ekteparet kontaktet viltforvaltningen for å fortelle om ugleforekomsten i kjelleren. De ville også høre hva slags ugler det er snakk om.

– Snøugle kan det umulig være. Den kan vi utelukke, hvit som den er. Denne her er spraglete. Den ligner heller ikke på ei kattugle, den har vel noe som ligner på spisse ører. Kanskje det er en sjelden hubro? Ugler er uansett såpass spesielle at vi vil melde fra om dette, sier Astrid Harstad.

Kattugle

Viltforvalter Astrid Buset hos Fylkesmannen stakk innom mandag ettermiddag. Hun kunne gi oss et ugleperspektiv.

– Det er åpenbart en ungfugl. Og det er ingen tvil om at det er ei kattugle. Det er veldig mange ugler som ender sine dager enten ved at de tar seg inn i piper, som i dette tilfellet, eller at de blir ihjelkjørt. Vi sender denne ugla inn til veterinærinstituttet, det er en egen forskrift som regulerer fallvilt. Ugla tilhører formelt et statlig viltfond nå. Denne har lidd en typisk kattugledød, dessverre, sier Astrid Buset.

Kattugla er langt fra en truet art, som for eksempel hubro og snøugle. Kattugla er mest utbredt langs kysten, og hekker til Nord-Trøndelag, ifølge Store norske leksikon. Kattugla har vekt omtrent som ei stor kråke, kroppslengden er 40 cm – og vingespennet omlag en meter.

Astrid Buset og Leif Berg håper nå at uglene holder seg unna pipa på Hungnes. Hvis ikke kan det være et alternativ med netting.