Molde/Mordalsvågen: Innsatsleder Tor Anders Evensen forklarer det massive politioppbudet i Mordalsvågen natt til 1. mai.

En time tidligere, rundt midnatt, kom totalt fem politipatruljer, samt narkohund til ferjekaia i Mordalsvågen, hvor flere hundre russ var samlet til festligheter etter at de måtte avslutte på Retiro.

– Når vi har fem patruljer her så er det mer enn normalt i Molde. Vi satt på litt ekstra mannskaper i forbindelse med at vi antok at det skulle være en del ungdommer her, forklarer Evensen.

Tiltrekker seg flere

Politiet hadde også bedt barnevernsvakta om bistand, og de fikk også litt å gjøre på.

– Det viser seg at aktiviteten her tiltrekker seg en del mindreårige blant annet. De har barnevernet bistått oss i å få trygt heim, sier Evensen.

Han skryter av russen på stedet.

– Det vi har sett av russen er veldig positivt. Det var litt rot etter dem på Retiro, og vi ser litt her også, men vi regner med at de vil komme tilbake og rydde opp søpla. Vi kan skryte av russen, det er veldig god stemning her, sier Evensen.

Narkotikahund

Narkotikahunden Laxie som søkte gjennom området i mange runder, markerte ikke funn på noen av russen.

– Både ferske UngData-tall, og det vi ser i den daglige tjenesten gjør at vi syntes det ville være interessant og relevant å ha med hund her i kveld. Trenden har vært negativ, og vi ønsker å markere at det er noe vi følger med på, sier Evensen.

Om lag hver femte russ i Molde skal ha testet narkotika, ifølge UngData-undersøkelsen som ble gjennomført tidligere i år.

– Vi vil jo ikke at noen skal prøve eller bruke narkotika. Hvis vår tilstedeværelse her, og at Laxie har snust på de fleste, gjør at vi får noen til å la være å prøve narkotika, så er det verdt det, oppsummerer Evensen.

Forebyggende tiltak

Politiet håper det blir en snakkis i russemiljøet at politiet følger med på det de gjør.

– Jeg tror og vi håper at innsatsen vår her er veldig forebyggende. Vi ønsker jo ikke å ta noen for lovbrudd, det beste er jo om ingen gjør noe galt, sier Evensen.

Etter en times tid på området var det to sjåfører som ble stoppet mistenkt for ruskjøring, og det ble gjort funn av brukerutstyr til narkotika, men ingen doser. Det gjensto riktignok ransaking av en bil. Oppe i skogholtet var det en liten voldstildragelse, der en ungdom fikk et slag i ansiktet.

– Det som er kjedelig er at vi har to personer som er mistenkt for ruspåvirka kjøring, tilknytta arrangementet her. Det var atferd og symptomer hos sjåførene som ga oss mistanke om rus, uten at det var alkohol. Vi kan presisere at de vi har tatt ikke er russ, poengterer Evensen.