Den såkalte «russedåpen» samlet tradisjon tro hundrevis av spente og feststemte russ på Retiro mandag ettermiddag. Med skjenkebevilling og en rekke voksne til å passe på, var rammene på plass for en livlig kveld.

I et telt var det «dåpsseremoni» – som noe tradisjonelt inneholdt kyssing av en død fisk, en shot med vodka og signering av russelua.

– Her er det god stemning. En perfekt start på russetida, og været er så bra som vi bare kunne drømme om, sier Pernille Iversen Gjeldvik og Hannah Veseth Kristoffersen etter å ha blitt døpt av Audun Vingsand Natvik i teltet.

Godt kledd

Sjøl om sola skinner, er jentene forberedt på at været ikke blir like bra hele russetida.

– Vi har ullundertøy i dag, fra topp til tå. Og vi har med oss parkas og klær så vi skal tåle regn også. Vi passer på å kle oss godt, sier de.

– Vi skal være sosiale. Bli kjent med nye folk, ha det artig sammen og kose oss. Det blir fotballturnering en dag, og generelt mye moro, sier Veseth Kristoffersen.

Jonas Sjøvik og Magnus Ervik har samme plan for russetida.

– Vi skal feire at vi er ferdig med tretten års skolegang. Flere oss er gode venner som skal skilles til sommeren når vi skal studere ulike plasser, så nå skal vi gjøre det beste ut av den siste tida sammen. Vi har hatt russekro som oppvarming dette skoleåret, og skal nå feire skikkelig de neste 17 dagene, slår gutta fast.

Usikker på videre lokasjoner

Russedåpen på Retiro er det eneste arrangementet som har fått et fast sted.

– Jeg er litt usikker på hvor vi skal være. Det har vært snakk om Skaret, siden det er byggearbeid på ferjekaia i Mordalsvågen. Politiet har gitt oss ganske strenge beskjeder, og vi ønsker ikke å forstyrre folk mer enn nødvendig. Vi må finne en plass som passer for mange og som ikke forstyrrer, sier Sjøvik.