I tiltalen fra statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim er det flere straffbare handlinger som moldemannen i 30-årene skal ha gjort i psykotisk tilstand. Alle handlingene mannen er tiltalt for skjedde på slutten av 2017.

Mannen tok seg på nattestid inn i en bolig i Molde, med hensikt å bortføre et barn i barnehagealder, som bodde i boligen. Forsøket lyktes ikke, da han ble stoppet av barnets mor og mormor. Barnet var heller ikke til stede i boligen.

Bortføring og vold

Forholdet gjør at han står tiltalt for brudd på straffelovens §254, jr. strl. §16 - som omhandler innesperring, bortføring eller på andre måter frata noen friheten, og kan straffes med fengsel i inntill tre år.

I tillegg er han tiltalt for Straffelovens §271, som omhandler vold og fysisk krenkelse. Årsaken er at han lugget og rev hår av hodet på moren til barnet han prøvde å bortføre. Dette punktet har en strafferamme på inntill ett år i fengsel.

Oppbevarte ulovlig materiale i boligen

En uke i forkant av bortføringsforsøket, gjennomførte politiet en ransaking av mannens leilighet, hvor de fant ca. 85 gram cannabis. I tillegg fant de 329 bilder og 24 filmer som viste seksuelle overgrep mot barn og eller som seksualiserte barn. Dette gjør at han tiltales etter straffeloven §231 og §311.

Strafferammen er på intill tre år i fengsel for oppbevaring av seksualisert materiale av barn, og inntill 2 år for oppbavaring av narkotika.

Oppførte seg truende

I forkant av ransakinga hadde tiltalte oppført seg truende ved å oppholde seg utenfor boligen til en mann i Molde, og forsøkt å yppe til slosskamp. For det som omtales som skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år.

Påstanden fra statsadvokaten er derimot at mannen ikke blir fengselt, men blir overført til tvunget psykisk helsevern, etter Straffeloven §62, og at datamaskin og cd-plater inndras av politiet.

Saken skal opp i Romsdal tingrett kommende onsdag, 3. mai. Mannens forsvarer er advokat John Marius Dybvik, mens advokat Peter Engebjerg er bistandsadvokat i saka.