Tredje utgave av Molde ølfestival som pågår i helga er den største så langt. Mer enn hundre forskjellige ølsorter fra 17 bryggeri er det publikum har å velge blant.

Ølfestivalen foregår på Kulturhuset og initiativtaker Leif Oskar Helseth tror ikke det å flytte til et større lokale er vegen å gå for å gi plass til flere bryggeri.

Vil ikke bli større

– Vi hadde 11 bryggeri første året og 13 i fjor. Vi har bestemt oss for å ikke bli større. Lenge har vi vært nødt til å si nei til bryggeri som ville være med. Vi kunne lett hatt med dobbelt så mange. Det å ta i bruk en idrettshall for å gi plass til plass til flere bryggeri er neppe et godt alternativ. Vi vet sånn cirka hva vi kan forvente når det gjelder publikum. Da vil en idrettshall bli for stor. Kulturhuset passer perfekt til festivalen, sier ølfestivalens leder. Helseth, som sammen med Geir Monsås Knutsen står på for å løfte interessen for øl i Molde, driver også Tapp & Kork.

For de to har de lokale bryggeriene fra Vestnes, Geiranger og Kristiansund sin naturlige plass på festivalen.

Fra Vestnes og England

– Baatbryggeriet, Randhav og Geiranger er her. Cirka halvparten av bryggeriene er nye fra i fjor. At publikum skal få bli kjent med nye bryggeri og deres øl er viktig. At vi har med bryggeri fra England er kjempeartig. Det ene presenterer seg utenfor England for første gang.

Med tre hundre solgte billetter fredag ligger det an til at årets festival også blir den best besøkte. Det bruker å komme dobbelt så mange på lørdag.

– Jeg er derfor spent på om vi klarer å bikke tusen solgte billetter denne gang. I så fall så vil det være ny rekord etter at vi i fjor hadde cirka 800 besøkende og 600 hundre for to år siden da vi startet opp, forteller Leif Oskar Helseth, som med sine initiativ bidratt til å løfte interessen for øl i Molde.

Skryter av festivalen

Festivalen fungerer slik at inngangsbilletten gir publikum anledning til å smake på et visst antall ølsorter. Det å kjøpe med seg øl heim har ikke Molde ølfestival bevilling til.

Normann Misund var på plass med kompiser og fikk med seg også årets festival.

– Jeg er glad i øl, sjøl om jeg ikke tar meg tid til å brygge sjøl. Her på festivalen er det veldig mye godt øl. Akkurat nå tester jeg ut øl fra Monkey Brew i Trondheim. Festivalen er et flott initiativ, sier midsundingen.

Pils til turistene

Geiranger Bryggeri drar fordeler av den store turiststrømmen til bygda.

– Det går bra i Geiranger. Vi solgte 43000 liter i fjor og tror på en liten økning i år. Nå etter at vi er i ferd med å komme over kneika med det største investeringene det ligger an til at bryggeriet kan sysselsette inntil to årsverk. For oss som har så mange turister på besøk i bygda så er det pils det går mest av. Totalt har vi ni forskjellige sorter øl på flaske, sier Frank Maråk.

Morten Tranung fra Tromsø hadde tatt turen til Molde for å besøke en kompis og få med seg festivalen.

– Jeg er veldig glad i surøl. Har smakt noe på festivalen som var fantastisk godt, sjøl om den luktet som sats. Surøl gir en helt annen opplevelse enn annet øl. Jeg har brygget en gang sjøl. Det ble faktisk bryllupsølet til min kompis her i Molde, sier tromsøværingen som gjerne hadde sett at øl fra Graff Bryggeri i Tromsø også var å finne på ølfestivalen.

PS: Molde ølfestival holder lørdag åpent fra kl. 13–21.