I åtte måneder har dørene på Hjorten på Batnfjordsøra vært stengt, og lokalbefolkningen har vært uten den faste torsdagsballen og lørdagsvaflene. Helt fram til en ekte finnmarking åpnet dørene igjen fredag ettermiddag.

– Nå er Hjorten kafé åpen for alle! Jeg har fått streng beskjed om å fortsette med torsdagsball og lørdagsvafler, og det skal jeg selvfølgelig gjøre, sier den nye driveren, Knut Bjørnar Knutsen, som driver Hjorten sammen med kona Marilou.

God til å ta sjanser

Knutsen er opprinnelig yrkessjåfør, og har kjørt buss i over 34 år. Finnmarkingen har vært bosatt i Fræna siden slutten av 80-tallet, men det siste året har familien bodd på Batnfjordsøra.

– Du har tatt over Hjorten kafé. Men hvem er du?

– Kem æ e? Æ e en ækte finnmarking. Det må du få med! Knutsen ler høyt. Det samme gjør alle andre i lokalet.

– Jeg er god til å ta sjanser. Jeg traff «ho mor», som opprinnelig er fra Filippinene, i Singapore i 2010. Jeg spilte litt blokkfløyte for henne, og så ble det utrolig nok oss to. Vi flyttet sammen til Filippinene og bodde der i fire år. Der hjalp hun til med å lage mat for andre, og vi fant ut at det kunne være noe å satse på, forteller Knutsen.

I 2014 flyttet ekteparet til Norge, og seilte langs hele norskekysten for å vise Marilou hennes nye heimland.

– Vi har drevet ulike kafeer både i Nord-Norge, i Horten og Grimstad. Nå ønsker vi å sette vårt eget preg på Hjorten, med en blanding av norsk husmannskost og asiatisk mat. Marilou er fantastisk flink til å lage mat. Hun har også tilpasset seg norske ganer. Den filippinske maten har mer salt og sukker enn det nordmenn flest er vant til. Jeg er kanskje flinkest til å spise mat, men har stått mye på kjøkkenet sammen med mamma i oppveksten, og har skrelt mye potet, sier Knutsen, og ser varmt bort på kona.

Men menyen hos Hjorten blir ikke diger.

– Vi tilbyr ikke en 40 siders meny, men en enkel en. I tillegg skal vi ha buffé torsdager, lørdager og søndager. På torsdager blir det ballbuffé med potetball, blandaball, fiskeball, hvitball. Så lenge det slutter med «ball» skal vi servere det. Kanskje blir det noe finnbiff med i ballen og? Jeg er jo fra innmark, sier Knutsen.

De nye driverne planlegger også musikk og andre aktiviteter i lokalene til Hjorten.

–  I tida mi som bussjåfør har jeg kjørt flere kjente musikere og skuespillere. Jeg er veldig glad i musikk. Det ønsker jeg at Hjorten skal bære preg av. Vi planlegger livemusikk, karaoke og quiz. Vi skal også skaffe oss et piano, så om noen føler for å spille opp, er vi åpen for det.  Vi er åpen for alt, sier han.

– Kom som du er

Knutsen mener det er grunnlag for å drive Hjorten kafé.

– Vi har sett budsjettet til den tidligere eieren, men vi må gjøre vårt eget opplegg. Vi er en kafé, ikke en restaurant. Her skal du kunne komme inn i kjeledress og slenge rumpa ned. Det er folkelig og for alle, sier han.

Hjorten har åpent alle dager, utenom mandag.

– Men skulle noen være sulten og i nærheten, så er det bare å banke på døra. Vi er her, og vi lager mat. «Nei» er et stygt ord. Mottoet vårt er «Ikke noe problem. Vi er til for folket, sier han.

– Trivelig og viktig for oss som bor her

Fredag var det duket for storstilt åpning hos Hjorten. Flere hadde tatt turen for å smake på den nye maten på menyen.

Tove Gjendem Torvik kom fra Torvikbukt sammen med mannen Torbjørn Torvik. Hun mener Hjorten er kjempeviktig for lokalbefolkningen i området.

– Jeg tror også at flere folk vil komme hit nå som det er blitt kafé. Det er uhøytidelig og man kan komme som man er. Hjorten er kjempeviktig for folket som bor her. I de åtte månedene stedet har vært stengt har vi måttet dra helt til Aspøya for å kunne gå på kafé, sier hun.

På bordet bak paret fra Torvikbukt sitter en gjeng lokale fra Batnfjordsøra. Ingrid Hansen tror bare godt om at Hjorten nå har blitt kafé.

– Det betyr så mye. Her kan man være seg sjøl. Det er viktig at vi som bor her kommer og støtter opp om Hjorten. Jeg har vært gjest i mange år, og var her fast hver lørdag på lørdagskaffe. Da var vi rundt 16 stykker. Slik håper jeg det vil bli nå også. Folk treffes ikke like ofte lenger. Du kan ikke bare gå bort på besøk til naboen. Du må ringe først. Så nå håper jeg alle kan treffes her, sier hun.

Svært viktig tilbud

– Det er svært viktig å ha et tilbud om selskapslokaler og kafeteria i sentrum. Det er et solid pluss når det gjelder attraktiviteten. Vi har jo vært uten ei stund nå, faktisk i åtte måneder, og da ser vi hvor sårt saknet et slikt sted er, sier ordfører Knut Sjømæling. Han har tro på det nye tilbudet på Batnfjordsøra.

– Men det er sjølsagt helt avgjørende at folk gir det en sjanse. At folk slutter opp om det. Det vil være helt avgjørende for om tilbudet er bærekraftig over tid. Så jeg oppfordrer bygdefolket til å bruke det, sier Gjemnes- ordføreren. Også rådmann Birgit Eliassen har tro på det nye tilbudet.

– Jeg tror det vil ha stor betydning. Det blir en sosial samlingsplass i bygda. Det er viktig å ha et kafétilbud, sier hun.