Den tradisjonsrike Moldebedriften fikk i fjor en omsetning på 143 millioner kroner og et driftsresultat på 5,7 millioner kroner. Både omsetning og resultat er noe ned fra året før, men Beate Sandøy klager ikke etter sitt første år i sjefsstolen.

Fryktet det ville bli enda tyngre

– Jeg må si meg fornøyd med fjorårets resultat. Vi fryktet at det skulle bli dårligere, men vi oppnådde budsjettet vårt og det er vi fornøyde med, sier Sandøy.

Hun tok over som daglig leder etter sin far, John Sandøy, 1. mai i fjor. Med unntak av «kriseåret» 2015, har ikke selskapet hatt lavere omsetning på 12 år. Markedet har vært tungt de siste par–tre årene, noe også Molde Jarnvareforretning AS har fått erfare. Bare fra 2014 til 2015 falt omsetningen deres med 15 prosent, tilsvarende 25 millioner kroner.

– Markedet generelt har vært tungt de siste årene. Flere av de store kundene våre har kjent på dette. De har hatt lavere ordreinngang – det gjenspeiler seg også i kjøp hos oss og dermed også i lavere omsetning, sier hun.

Har allerede snudd

Til tross for et tungt marked og en driftsmargin på «bare» fire prosent, er styret nå forsiktig optimistisk:

«Etter en kraftig nedgang i aktivitetsnivået for industrien i vårt område i 2014 og 2015, har markedet stabilisert seg i løpet av 2016 og 2017. Det er nå tegn tilat markedet bedrer seg, og styret forventer derfor en omsetning minimum på dagens nivå i tiden fremover», heter det i årsberetningen.

Beate Sandøy bekrefter optimismen, både på vegne av familiebedriften – og markedet generelt.

– Vi har hittil i år en viss vekst sammenlignet med fjoråret. Vi er optimister med tanke på 2018, og håper vi kan gå over budsjett. Markedet har fått seg et løft – kundene våre har bedre ordretilgang, de har fått flere større avtaler. Det merkes også hos oss, sier hun.

– Så dere er på veg tilbake mot «gamle høyder»?

– Jeg ser i hvert fall for meg at vi får en høyere omsetning enn i 2017. Starten på året lover godt med tanke på en økning.

Bunnsolid

Årsresultatet ble i fjor på 4,3 millioner kroner mot 5,1 millioner året før. Styret vil bruke 2,0 millioner kroner av overskuddet til utbytte.

Både likviditetsgraden og soliditeten i selskapet er meget god. Egenkapitalen i selskapet var ved årsskiftet på 82,5 millioner kroner, og de er så godt som uten gjeld.

– Dere midt i et generasjonsskifte. Hvordan løser dere dette?

– Vi har allerede gjennomført gode erstatninger for flere av våre medarbeidere som har blitt pensjonister. Vi har fått på plass gode rutiner i forhold til å planlegge en bra måte å opprettholde den høye kompetansen vi ønsker å ha i huset.

– Hvilke andre utfordringer jobber dere med for tiden?

– Vi jobber mye med kvalitetssystem nå om dagen. Vi håper at vi i løpet av 2018 skal få på plass en ISO-sertifisering på vårt ledelsessystem for kvalitet, sier Beate Sandøy.