Det sier Johan E. Andreassen i Atlantic Sapphire til Finansavisen. Sammen med blant andre tremenningen Bjørn-Vegard Løvik, også han fra Vikebukt, er de i ferd med å bygge verdens største landbaserte oppdrettsanlegg i Florida.

Satser stort

– Laks fra Atlantic Sapphire i Florida skal på middagsbord over hele USA, med 340 millioner innbyggere. Potensialet er helt vilt, sa Andreassen da Romsdals Budstikke møtte ham i Florida i september i fjor.

De har allerede et stort landbasert anlegg i Danmark, men dette skal bli enda større.

– De 600 millionene gjør at selskapet fullfinansierer. Nå kan vi gjøre ferdig ekspansjonen i Danmark, og bygge ferdig anlegget her i Miami, sier Andreassen til Finansavisen.

Enorme dimensjoner

Når anlegget i Florida står klart, vil de kunne produsere hele 90.0000 tonn laks per år der.

– Det at vi nå bygger ut lakseproduksjon i stor skala har blitt svært godt mottatt, har Andreassen tidligere fortalt til Romsdals Budstikke.

I dag produserer de 12.500 tonn laks per år. Etter neste byggetrinn vil de få en volumøkning på 20.000 tonn per år.

Steg for steg

Første «spadetak» på eiendommen på de langstrakte og flate jordene i Homestead sør for Miami, ble tatt for et drøyt år siden. Utbyggingen går etter planen, og første rogninnsett er planlagt i fjerde kvartal i år. De tar sikte på første slakting i 2020.

– Første fisk slaktes våren 2020. Byggetrinn nummer to vil iverksettes straks vi har «Proof of concept» på byggetrinn én. Vi estimerer det til å være i 2019, noen måneder før første slakt. Deretter vil vi bygge ut til 90.000 tonn i en hastighet som vil vurderes på det tidspunktet – basert på en helhetsvurdering, har Andreassen tidligere fortalt Romsdals Budstikke.

Byggetrinn tre er trolig ferdig i slutten av 2024 eller i starten av 2025, skriver nå Finansavisen.

Kyllingprodusent på eiersiden

Gründerne Andreassen og Løvik puttet selv inn 30 millioner kroner i emisjonen sist tirsdag. Investor og «styre-proff» Kjell Bjordal i Molde, gikk gjennom sitt selskap Norsk Landbrukskjemi inn med to millioner kroner. En rekke andre norske investorer, deriblant fra laksenæringen, har også gått inn med kapital.

Den kanskje mest interessante av de nye investorene, er verdens største avlselskap for kylling, tyske EW Group, skriver ilaks.no. De har gått inn med 60 millioner kroner. EW Group skal være markedsledende på genetikk på laks, gjennom selskapet Aquagen.

– Jeg er veldig spent på hva de kan bringe til bords. Uansett er dette «for real» nå, sier Johan E. Andreassen til Finansavisen.