TRONDHEIM: Det sa adm.dir. Stig A. Slørdahl og økonomidirektør Anne-Marie Barane i Helse Midt-Norge til Romsdals Budstikke i forbindelse med styremøtet i Helse Midt torsdag.

Der behandlet styret blant annet årsmelding og regnskap for 2017, et regnskap som viste overskudd på 307 millioner for regionens foretak samlet.

Dette er positivt for SNR, siden det som kjent er Helse Midt som skal låne penger til Helse Møre og Romsdal til det nye sjukehuset på Hjelset.

– Har bærekraft, men

Slørdahl sa at Helse Midt har regional likviditet til å bygge det nye sjukehuset. Og:

– Det er en investering helseregionen gjør i fellesskap. Det blir en tøff økonomisk situasjon med to så store prosjekt som SNR og Helseplattformen, men det skal vi klare om vi fortsetter å jobbe som i dag.

Bygger Senter for psykisk helse

Slørdahl påpeker imidlertid at Helse Midt ikke har rom for å bygge Senter for psykisk helse, som St. Olavs planlegger nå.

– Det prosjektet må de løfte sjøl, sier han.

St. Olavs bidro godt til regionens overskudd ved å gå 203 millioner i pluss i fjor. Takket være at NTNU skal bygge nytt campus, har St. Olavs nå tro på at de kan få bygget sitt Senter for psykisk helse uten å måtte stå i investeringskø hos Helse Midt. Det skyldes at St. Olavs er universitetssykehus, slik at utbygginger der skjer i samarbeid med NTNU.

HMR sliter fortsatt

Helse Møre og Romsdal sliter imidlertid fortsatt, og endte som kjent på 112 millioner kroner i minus i fjor. Siden kravet fra HMR-styret var 12 millioner i pluss, gikk foretaket altså 124 millioner dårligere enn kravet.

– Vi er avhengig av at Helse Møre og Romsdal greier å snu sin økonomi. Vi yter lån, men det er HMR sjøl som må bære renter og avdrag, sier Slørdahl til Romsdals Budstikke.

64 millioner bedre enn kravet

Det regionale foretaket alene gikk med 111 millioner i overskudd i fjor. Da er datterselskapene HEMIT (Helse Midt IT) og Helseplattformen inkludert.

Det er altså når hele konsernet sees samlet, med Helse MR, Nord-Trøndelag, St. Olavs og Sykehusapotekene, at overskuddet ble 307 millioner

64 millioner bedre enn kravet

Helseministerens krav til alle helseregionene er å gå i null. Så er det opp til de regionale styrene hvilke krav de stiller, basert på sine investeringsplaner.

Ut fra sine planer, krevde styret 245 millioner i overskudd. Helse Midt gikk dermed 64 millioner bedre enn styrets krav.

Slapp ut over 52.000 tonn CO2

Det var ikke bare kroner, men også miljøregnskap som inngikk i årsmeldingen, inkludert klimaregnskap.

Sistnevnte punkt viste at Helse Midt i fjor slapp ut 52.210 tonn CO2, en økning på over 60 tonn fra året før.

Styret spurte da om flyreiser kanskje kan reduseres.

– Vi jobber nå med virtuelle møterom, siden vi skal ha mange møter knyttet til arbeidet med Helseplattformen, opplyste adm.dir. Slørdahl.

– Pasientene bør få reise mindre

Paul Steinar Valle spurte om klimaregnskapet omfatter pasientreisene eller ikke, og mente at de bør inkluderes.

– Jeg skulle ønske vi kunne gjøre det enklere for pasientene så de slapp reisene fra Ålesund til Trondheim for en 5 minutters kontroll, sa han.

Vil satse på digital samhandling

Digital samhandling ble løftet fram som nøkkel til å redusere antall reiser. Styreleder Tina Steinsvik Sund uttrykte håp om at Helse Midt kan bli ledende på feltet digital samhandling.

Styret holdt torsdag møte i lokalene til St. Olavs hospital, her Anita Solberg (f.v.), Bjørn Inge Gustafsson, Liv Stette, Paul Steinar Valle, og styreleder Tina Steinsvik Sund. Foto: Marit Heiene