– Jeg har vært med på Stiklestadspelet tre år og på Giskespelet to år, så jeg har litt erfaring med utespel. Det er i en helt annen skala enn det jeg gjør til vanlig. Jeg gleder meg veldig, sier Teatret Vårt-skuespiller Lars Melsæter Rydjord, som er klar for rollen som Svein Los når Atlanterhavsspelet urframføres i august.

Siste rolle nesten i boks

Atlanterhavsspelet er skrevet av Jørn Skar. Endre Skar er produsent, regissør og økonomisk ansvarlig, mens Teatret Vårt-inspisient Elin Nyheim har kommet inn som produksjonsleder. Jørn Skar er i fyr og flamme over rollelista, som nå er så godt som fylt. Det mangler bare én karakter, Jacob.

– Vi har funnet en kandidat, men det er ikke helt offisielt ennå, sier Skar.

Fra Heimebane til Gammel-Aslak

I hovedrollene finner vi Lars Melsæter Rydjord fra Kleive, Odd Arne Halaas fra Eide, Line Brå Johansen fra Trøndelag og Svein Roger Karlsen fra Sunndal.

– Svein Roger Karlsen har brei erfaring fra teaterscenen og TV-roller. Han er kjent fra Hotel Cæsar og Kaptein Sabeltann. Nå er han aktuell i NRK-serien Heimebane. Han skal bekle rollen som Gammel-Aslak og er en genuint morsom, sosialt smart og fin fyr. Perfekt for rollen, mener Jørn Skar.

Sinnsforvirring

Line Brå Johansen har vært innom Teatret Vårt og spilt i flere tv-serier, deriblant Øyevitne og Unge lovende. Nå spiller hun i NRK-produksjonen En natt, forteller Skar.

– Jeg kjenner ikke så godt til Line, men fikk henne anbefalt av produksjonsleder Elin Nyheim. Hun spiller Marie. Da jeg så ansiktet hennes, tenkte jeg bare «Der har vi Marie», sier Skar.

Odd Arne Halaas fra Eide har vært med i blant annet Amerikaklokkå og Fru Guri av Edøy.

– Han spiller en sinnsforvirra prest. Odd Arne er god på å spille sinnsforvirra folk, hehe. Selv om han ikke har skuespillerutdanning er han et solid valg. Han har gjort mye teater. Til slutt har vi altså Lars Melsæter Rydjord, som det også er fantastisk at vi har fått med oss. Han har rollen med flest replikker, sier Skar.

Moder jord som scenograf

Lars Melsæter forteller at han ble kontaktet av Endre Skar med spørsmål om han kunne tenke seg rollen.

– Man kan ikke holde på med småspill på store amfi. Alle skal se og høre. Det er noe med å være ute i flott natur, men moder jord som lysmester og scenograf. Det ene øyeblikket skinner sola, neste øyeblikk regner det i vinkel. Det kan gi noen utfordringer, men det er gøy, sier Rydjord.

Miksen av proffe og amatører er utelukkende positiv, mener Rydjord.

– Det spiller ingen rolle om man er proff eller amatør. Utespel er en smeltedigel der alle er like viktige, og jobber mot samme mål, sier Rydjord.

– Lokal forankring

Rett før påske ble det avholdt audition på Ergan i Bud, hvor spelet skal foregå. Derfra har crewet sanket en rekke statister og lokale amatører til større og mindre roller.

– Lokal forankring er viktig for å skape engasjement i et sånt prosjekt. Vi har store og viktige biroller som fylles av lokale aktører, sier Skar.

Bud er godt representert

De største birollene der amatører spiller er som følger:Rune Kleppen, Bud: Iver, Lene Herskedal, Eide: Hildegun, Marit Eide Solheim, Vikan: Ingrid, Vetle Sandvik (10), Bud: hovedbarnerollen Einar, Julie Male (13), Bud: hovedbarnerollen Eira

En av barnehovedrolleinnhaverne er Vetle Sandvik (10) fra Bud. Her med mor Elin Sandvik.| Foto: Rigmor Sjaastad Hagen