Avgangselevene ved kunst, design og arkitektur ved Molde videregående skole har jobbet med «offentlig utsmykking» som oppgave det siste halve året, under veiledning av Martin Due.

I år er hele fire prosjekt godkjent av skoleledelsen. Det betyr at elevene skal få realisert kunstverkene og smykke ut sin egen skole, i og rundt biblioteket i H-blokka.

– Det er kjempeartig å vite at det vi lager, skal bli hengende på skolen i mange år framover. De vil jo forandre skolen helt, sier Lina Marie Toven Malmedal.

Fargerik installasjon

Sammen med Adriana Andrejeva og Vilde Eide Starheim har Lina jobbet med et verk som skal pryde en åtte meter lang vegg ved takterrassen.

– Det er en hvit og kjedelig vegg i en gang ved biblioteket, der veldig mange elever passerer hver dag, forklarer Lina og legger til:

– Vi ville at verket skulle bidra til bevegelsen og flyten i gangen. Samtidig har vi blitt inspirert av kulturhistorien, derav båten med gutten og fisken.

Et par gamle årer søkes

Selv er hun fra Fræna, og oppvokst på gård.

– Det er litt kulturkræsj å komme til byen. Jeg har veldig gode minner fra å sette garn med båt på sensommeren, forklarer hun.

For å få verket fullført, mangler imidlertid et vesentlig element.

– Vi har forsøkt å få tak i et par gamle årer, så langt uten hell. Det er litt rart, med vår kystkultur. Vi var ikke forberedt på at det skulle bli noe problem. Årene skal monteres over båten og og representere tidligere generasjoner. Derfor er det viktig at de er gamle, forklarer Lina.

– Hva gjør dere hvis dere ikke får napp...?

– Da må vi fjuske til noe. Men det blir selvsagt ikke helt det samme!, sier Lina og legger til at den som har et par årer å gi bort, kan ta kontakt med henne.

– De må i så fall være klar over at de blir en fast del av installasjonen. De må gis som en gave. Det vil vi bli veldig glade for.

En hånd full av sommerfugler

Båten og fisken er laget i finérplater som deretter er malt.

– Hva har vært mest utfordrende?

– Å skalere opp fra skisse til den store veggen. Og tilpasse fisken radiatoren som henger der fra før. Det har blitt mange løpeturer mellom F- og H-blokka, forteller Adriana.

I tillegg til dette prosjektet, skal tre andre prosjekt smykke skolen: To hender med 150 sommerfugler i papir skal pryde biblioteksveggen. Der skal det også opp noen kobbertråd-skulpturer, og et verk med stiliserte fjellformasjoner skal henge utenfor inngangen til biblioteket.

– Montering blir første helga i mai. Da er det bestilt lift til sommerfuglene. Så får vi håpe vi har lykkes med å få tak i et par årer til den tid, sier Lina.

Plass til mer kunst

Faglærer og kunstner Martin Due, som også har erfaring som kunstkonsulent, forteller at elevene selv har funnet områdene de vil smykke ut.

– Det har vært en fantastisk idérik prosess, der det kom mange spreke forslag. Ikke alle kunne realiseres, men fire skal nå monteres, sier Due, og legger til:

– Og fortsatt har skolen plass til mange prosjekt. Det er ganske nakent flere steder.

– Hva vil elevkunsten betyr for skolen?

– Vi håper det vil utgjøre en stor forskjell på miljøet. Disse elevene vil på den måten virkelig sette spor etter seg.