– Det er bedre å jobbe enn å gå på skole. Jeg blir kjent med flere folk og tjener mine egne penger. Her trives jeg veldig godt, sier syriske Abdulbaset Khatib (29), som til daglig kalles Abdul.

Grep sjansen

Vi møter Khatib på Nerland Autosalg i Malmefjorden, hvor han nylig startet i fast jobb som bilpleier. Han ble spurt om han ville ha jobben etter å ha gjort det bilselger Bård Kringstad karakteriserer som en svært god jobb i arbeidstreningsperioden fra januar til mars i år.

– Vi er opptatt av at arbeidet skal gjøres nøye. Det viste Abdul fra dag én at han mestret. Han tok jobben veldig lett. Det er ikke så enkelt å få jobb i Norge, og jeg er glad for at vi kunne gi ham sjansen til å få et bedre liv i Norge. All ære til ham for at han grep sjansen, sier Kringstad.

Khatib er fra Aleppo, og kom til flyktningemottak på Hov i Norge september 2015. To år etter flyttet han til Fræna, hvor han bor med samboeren og en datter på ett år.

– Nytt liv

Khatib er utdannet lærer, og underviste videregående- og ungdomsskoleelever i litteratur og arabisk språk da han bodde i Syria.

– Kunne du tenke deg å jobbe som lærer igjen?

– Kanskje en gang i framtida. Men det er vanskelig. Og det er det samme for meg om jeg har en jobb som er relatert til utdannelsen min eller ikke. Jeg vil bare ha en jobb i Norge. Det gir meg muligheten til å starte et nytt liv her, sier Khatib, som synes det er både-og å lære norsk:

– Det er mange dialekter. Bokmål er lettest.

Permisjon

Alle flyktninger som bosettes skal inn i introduksjonsprogrammet, der målet er å gi mulighet til deltakelse i yrkes- og samfunnsliv, opplyser jobbspesialist Lill Kristin Grendsen ved Flyktningtjenesten i Fræna og Eide. Khatib har fått permisjon fra introduksjonsprogrammet som følge av jobben på Nerland Autosalg. Det innebærer at han kan returnere til programmet dersom han skulle bli stående uten jobb.

– For å kvalifisere seg må man ha 550 timer norsk, 50 timer samfunnsfag, og gjennomføre prøver i begge fagene. Abdul tok nettopp prøven i samfunnsfag. Mange fortrekker å ta denne på arabisk, men Abdul tok den på norsk, noe som gikk bra, sier Grendsen.

I juni tar Khatib norskprøven, som han leser til parallelt med arbeidet hos Nerland Autosalg.

– Ingenting som gjør oss gladere

Det var jobbspesialist Lill Kristin Grendsen ved Flyktningtjenesten i Fræna og Eide som hadde vært innom Nerland Autosalg for å informere om mulighetene bedrifter har til å ha deltakerne ved introduksjonsprogrammet i jobb eller arbeidstrening. Nerland Autosalg slo til da de så at de hadde behov for ressurser knytta til bilklargjøring.

– Når en arbeidsgiver kontakter oss med et rekrutteringsbehov er det enkelt å matche våre kandidater opp mot arbeidsgivers behov fordi vi kjenner del-

takerne godt. Det er ingenting som gjør oss mer glad enn at noen av deltakerne våre får fast jobb. Vi har et veldig godt samarbeid med Nerland Autosalg. De skal ha ros for at de ga Abdul muligheten, sier Grendsen.

Behov for 20 plasser

Per i dag er det omtrent 50 deltakere på introduksjonsprogrammet i Fræna og Eide. Noen er nyankomne og må ha mer grunnopplæring i norsk før de har nytte av arbeidstrening, men flere kunne hatt stort utbytte av å få erfaring med norsk arbeidsliv.

– Er det nok bedrifter og arbeidsgivere som sier ja?

– Nei, dessverre. Vi har behov for rundt 20 arbeidstreningsplasser. Behovet for arbeidstrening er størst i praktiske yrker. Mange vil ha arbeidstrening i omsorgsyrker, men det er ikke så lett å få til. Der skal de jo også ha inn studenter og praksiselever, sier Grendsen.

Sommerjobb

Bedriftene betaler ikke lønn til deltakeren i arbeidstreningsperioden, men må legge til rette for at deltakeren får lære seg nye oppgaver. Grendsen opplyser at det er rundt femten deltakere som har praksisplass som en del av introduksjonsprogrammet. I tillegg er ti deltakere jobb ved siden av, eller i stedet for introduksjonsprogrammet.

– Introduksjonsdeltakerne ønsker seg gjerne sommerjobb når skolen er sommerstengt. Arbeidsgivere som ikke har funnet sommervikarer ennå må gjerne ta kontakt, sier hun.

Jobbspesialist Lill Kristin Grendsen (f.h.) ved Flyktningtjenesten Fræna og Eide forteller at de ønsker seg flere bedrifter som kan ta imot deltakere fra introprogrammet i arbeidstrening. Hun roser Nerland Autosalg ved bilselger Bård Kringstad for at de ga bilpleier Abdul Khatib muligheten. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen