MOLDE: Tirsdag presenterte administrasjonen kunstkonkurransen som skal fylle et felt på nedre torg med skulpturer som inviterer til leik og aktivitet.

Starter jakten på nye skulpturer

Dermed gjenstår bare valg av kunstner for å sluttføre planen.

– Har «toget gått» nå for mer involvering av brukere?

– Vi har en tidsramme å forholde oss til og må sette en sluttstrek for vesentlige endringer nå. Møtet i desember i regi av Molde Næringsforum ble et vendepunkt og skissene ble endret som følge av innspillene på møtet. Plan- og utviklingsutvalget har gitt klarsignal til å jobbe videre med dette konseptet. Nå gjenstår bare en endelig avklaring med gårdeierne, svarer arkitekten bak, Arne Strømme i Molde kommune.

Kritikk for lite involvering

På et informasjonsmøte om Torget i regi av Molde Næringsforum 8. desember fikk kommunen kritikk for å involvere brukerne for seint, siden så mye av skissa var klar allerede.

– Neste gang ønsker vi å bli involvert tidligere. Mange har sagt at de gjerne vil komme med innspill til Sjøfronten 2 og 3 også, uttalte daglig leder Britt Flo til Budstikka etterpå.

Blir fleksibel arena

Kommunalsjef Eirik Heggemsnes har i saka uttalt at det har vært utfordrende å balansere ønsker om fysiske installasjoner opp mot ønsker om en åpen, fleksibel plass på torget.

– Skulpturfeltet er relativt stort, men ellers blir torget for det meste et fleksibelt areal for torghandel, mulige arrangement og uteserveringer. Det blir forankringspunkt for boder og mulighet for en scene ned mot sjøen. Vi har jobbet tett med Molde Forum og Moldejazz om dette, sier Strømme.

– Hva sier du til kritikerne som har uttalt at for mye fleksibilitet gir lite aktivitet?

– Torget skal være byens sentrale fellesrom og møteplass for alle brukergrupper. Det vil alltid være ulike oppfatninger om hva som bør prioriteres. Planen slik den foreligger nå er en sammenfatning av de mange innspillene som kom fram på desembermøtet. Det er nå opp til byens ulike aktører å skape liv på Torget. Mulighetene er mange, sier arkitekten.

– Var det næringslivet og festivalen som ønsket torget så fleksibelt?

– Det var innspill fra flere hold som ønsket et åpent og fleksibelt midtparti og mulighet for uteservering langs fasadene. Et godt konsept etter min mening. Nå håper vi at det kunstneriske innslaget skal svare ut bestillingen og forventningene om en installasjon som inspirerer til lek og aktivitet, forteller Strømme.

Et offentlig toalett er ikke tatt med i Sjøfronten 1 og Torget.

Lekeplass ved Brunvoll

De som venter på en ny lekeplass i sentrum, må se til Brunvoll-parken først, ifølge Heggemsnes og Strømme.

– Der er det lagt vekt på å få laget en skikkelig lekeplass nå, sier Strømme om spleiselaget med bedriften Brunvoll.

Parkregningen på ca. 12 mill. kr deles med Brunvoll Holding AS (4,5 mill.) og Nordmøre og Romsdal Eiendom AS (NRE). Kommunens andel er 5,5 mill. kr og den overtar parken i et makebytte etterpå. I parken er det planlagt lekeplass for 1,25 mill. kr som deles mellom Brunvoll og Molde kommune.

– Vi skal beslutte endelig innhold og framdrift for Brunvollparken i nær framtid. Men vår intensjon er at lekeparken skal være ferdig i høst når Brunvollkvartalet er ferdig, opplyser daglig leder Terje Dyrseth i Brunvoll Holding AS.

Må krympe Sjøfronten 3

På grunn av kostbare grunnforhold blir kommunens planlagte parkanlegg vest for elva i Sjøfronten 3 nå redusert.

– Det må utsettes for å få prioritert bruene og en god molo. Det blir likevel en stor forbedring. En ny sak legges fram for politikerne før sommeren i år, forteller Strømme.

Planleggingen av Sjøfronten del 2, som går fra torget til Brunvollkvartalet, starter opp nå og skal ha et kostnadsoverslag på plass til 2020.

En splitter ny park med lekeplass nedenfor Brunvollkvartalet kan stå ferdig i år når prosjektet åpner. Foto: Skisse: Kosberg