1. Du er butikksjef i 4Sound Musikkhuset, som fyller 40 år i år. Skal dette feires på noe vis?

– Ja, vi skal ha en vennefest til høsten med gode kunder og musikere. Siden jeg har holdt på noen år ble det plutselig veldig mange personer på festen. Det er venner skråstrek kunder som gjør at vi fortsatt kan eksistere. Vi er en nisjehandel, og er avhengige av å ha tillit hos folk som skal handle instrument for opp til mange hundre tusen kroner i året. 40-årsjubileet skal selvsagt markeres med gode tilbud utover året.

2. Det var faren din som startet Musikkhuset i Kristiansund i 1978. Hvorfor gjorde han det?

– Min far, Erik Pedersen, kom til Norge og Molde som omreisende musiker i bandet The Three Martinies på begynnelsen av 70-tallet. Han spilte på høyfjellshotell, ulike spillesteder og på Alexandra. Så slo han seg ned her, og fikk jobb på en musikkforretning i Molde. Han etablerte seg i Batnfjord, og startet Musikkhuset fredag 13. februar 1978. Han mente derfor fredag den 13. var en lykkedag. Musikkhuset drev i hovedsak med det vi gjør den dag i dag: å selge instrument. Den gangen var det mye orgel, noe det er slutt på nå. Pappa begynte også musikkundervisning, og kunne ha 1000 orgelkurs i løpet av ett år. Mange av dem er fortsatt kunder i dag. Det er veldig hyggelig.

3. Du vokste opp med musikk rundt deg. Når begynte du å jobbe i Musikkhuset?

– Jeg ble født på turne! Mitt første halvår var jeg med på turne før pappa slo seg til ro. Du kan godt si at jeg er født inn i gamet. Mange av mine leveår har jeg «bodd» i butikken. Jeg begynte å jobbe i Musikkhuset Kristiansund da jeg var 16 år. Underviste orgel gjorde jeg også.

4. Når og hvorfor åpnet Musikkhuset i Molde?

– Det var i 1992, og jeg kom inn som butikksjef. Bakgrunnen var at min far var ute etter å ekspandere. Han hadde jobbet i Molde tidligere og mange av kundene var fra Molde. Butikken lå i Vektergata, og det var nok nytt og spennende for folk. Vi satset med stor butikk, og vi skjønte fort at vi kom til å bli værende. Det var heller mer utfordring for meg, som 19-åring, å være butikksjef. Kundene prøvde meg ut hele tida, men de ble ikke kvitt meg, hehe. Klart du ikke går gjennom så mange år uten utfordringer, men jeg er en person som ønsker å bevise, prestere, konkurranseinstinktet er der. Det passet meg bra. Dessverre er det fortsatt få damer i bransjen.

5. Hvem er de viktigste kundene? Og hvordan merker du konkurransen fra internetthandel?

– Den «vanlige» kunden er den viktigste, i tillegg til kommuner, korps og skoler. Nettet er en stor konkurrent, men nå ser vi at stadig flere nettbutikker må etablere fysiske butikker på grunn av en del krav som stilles. Jeg føler vi har en tillit fra folk i Molde og omegn. Det er bare én musikkforretning til i fylket, den ligger i Ålesund.

6. Musikkhuset Kristiansund la ned for få år siden. Hva er det som gjør at 4Sound Musikkhuset i Molde holder stand? Har du noen gang måttet vurdere eksistensen deres?

– Da min far døde for seks år siden la vi ned i Kristiansund. Jeg kunne ikke være begge plasser. Det som var dumt var at den andre musikkbutikken i Kristiansund la ned et halvt år etterpå. Når man skal drive spesialbutikk er det «all in», rett og slett. Dessverre har mange leverandører flagget ut også. Det er et tøft marked hvor man må gi alt. Vi får ikke tilfredsstilt alle kunder, men føler vi har bygget opp tillit gjennom så mange år. Vi er fire ansatte. Mange spør etter Lene, men gutta i butikken kan i mange tilfeller hjelpe kundene minst like godt. Med tida har også de fått den tilliten.

Når man har drevet på i 40 år har det vært medvind og motvind, men det har aldri vært tema å legge ned. Ikke i dag heller, selv om utfordringene i dag er større enn noen gang på grunn av konkurransen med nettet.

7. Er det noen episoder gjennom åra som har satt spor?

– Jeg opplever nesten hver dag noe som setter spor, men jeg klarer ikke plukke fram enkelthendelser nå. Det jeg kan si er at jeg ikke har grudd meg til jobb en eneste dag. Gjennom mange år i bransjen har jeg sett flere generasjoner som har kommet igjen. Det er alltid hyggelig når folk kommer innom og forteller at «jeg kjøpte den første gitaren min hos deg, og jeg spiller fortsatt».

8. I 2008 ble dere en del av 4 Sound-kjeden, i 2009 flyttet dere inn på Molde Storsenter. Hvilke planer har du for de neste åra?

– Vi må følge med i tiden og være oppmerksom på det som skjer i markedet. Det er fortsatt mye gitar og piano, men studio har kommet mer de seinere åra. Det er litt Kygo-tendenser. Folk som sitter hjemme og lager musikk er den gruppa som har vokst mest de siste åra. Derfor har vi bygd opp studio i butikken.

9. Du spiller orgel og piano? Blir det tid til spilling?

– Pappa begynte som gitarist som 14-15-åring, og reiste land og strand med band. Han spilte bass hvis bassisten var sjuk, og orgel når kapellmesteren var sjuk. Han endte opp som tangentist, noe som sikkert var grunnen til at jeg startet med orgel da jeg var seks år. Jeg må innrømme at jeg spiller veldig lite nå. Butikken tar veldig mye tid, og det går i instrument hele tida. Men det er som å sykle, det sitter! Så pianoet i stua blir forhåpentligvis brukt mer etter hvert.

10. Hva ville du gjort hvis du ikke skulle drevet musikkforretning?

– Det skal jeg si deg, at min store drøm var å være lydtekniker. Jeg tok noen kurs på NISS, Nordisk institutt for scene og studio, i Oslo. Så for å si det sånn: jeg hadde helt sikkert holdt på med musikk Musikk er i mange tilfeller medisin. Terapi. Det å selge musikk og instrument er å selge drømmer. Det er mange som kommer hit og drømmer om den og den gitaren. Jeg vet at det er mange konfirmanter som blir veldig glade.