Kunstverket til en ramme på 1,6 mill. kroner har intet krav til materiale annet enn at det skal være «permanent og holdbart».

– Samtidig må det gjenspeile Moldes identitet på en måte, slik at det ikke kommer noe helt fremmed, forteller kommunalsjef Eirik Heggemsnes til Romsdals Budstikke.

– Skulpturene blir et område som skal invitere til lek og aktivitet. Det blir ingen tradisjonelle lekeapparat. Jeg tror man vi få spennende forslag, for jeg har sett at det kan finnes lekemuligheter for både små og store i kunstprosjekt! sier han.

Ønsker element av vann

Kunstverket, som skal tåle å lekes med og på, skal strekke seg over et avlangt område nedover nedre torg i vest, langsmed Moldetorget (se skisse).

Den 2. mai kommer de fem kunstnerne til Molde for en anbudsbefaring på torget. Så har de fram til 13. juni til å levere inn sin idéskisse for området.

– Fra vår side er det et ønske at det skal være et vannelement på torget, men vi kan legge det til langs arealet som er avsatt til kunst, om ikke kunstneren velger å la vannet inngå som en del av kunstverket, forteller landskapsarkitekt Arne Strømme, som er «hjernen og pennen» bak skissene til Molde kommune.

Fem kunstnere – én lokal

Tirsdag ble politikerne i plan- og utviklingsutvalget (PUU) oppdatert på prosessen som allerede er i gang.

Fem kunstnere er invitert til idékonkurransen, deriblant Siv Bugge Vatne fra Molde.

De andre fire er Alexander Stav, Anders Krüger/Marianne Levinsen, Jacob Dahlgren og Mari Røysamb.

Ifølge kommunalsjefen søkte de, men fikk avslag, på midler fra KORO (Kunst i offentlige rom). I rammen på 1,6 mill. kr ligger prosjektstøtte fra fylkeskommunens «Byen som regional motor» og ca. 230.000 kr fra samarbeidsutvalget etter gamle Teoball barnehage, opplyste Heggemsnes.

Utvalg bestemmer

Utsmykkingsutvalget, som også er jury for konkurransen, ledes av kultursjef Janny Meese.

Fra kommunen er også landskapsarkitekt Arne Strømme og sivilarkitekt Lone Kjersheim med. Resterende medlemmer er Ola Gjendem (Molde Byes Vel), Kristin Mandt Heim (Møre og Romsdal kunstsenter) og Hallvard Huse (Møre og Romsdal Arkitektforening).

Kunstnerisk konsulent i prosjektet er Liv Sønderland, som er oppnevnt av Regionalt samarbeidsutvalg ved Møre og Romsdal kunstsenter.

Den 30. juni velges vinneren.

– Juryen er likevel ikke forpliktet til å anbefale noen av de innleverte forslagene til utførelse, opplyser Heggemsnes.

I disse dager støpes betongen på den nye kaia, som skal være ferdig våren 2019. Nedre torg står deretter for tur og skal gjøres ferdig fra juli til desember i 2019. På begge sider av torget skal det tilrettelegges for at næringsaktører kan trekke mer ut. Foto: Bjørn Brunvoll
– Et kjempespennende prosjekt! sier kommunalsjef Eirik Heggemsnes (t.h.). Her med PUU-leder, Roar Beck (H). Foto: Bjørn Brunvoll