– Allerede i fjor merket vi at kunder kom tilbake. Mange har trodd at man må betale for å kjøre inn hit, men har man autopass så er det gratis, derfor har vi gitt ut slike brikker, forteller Knut Jarle Eik, utdannet gartner og andre generasjons driver av gartneriet på Bjermeland i Tresfjord.

– Nå har det vært mange her i vår allerede, så vi har håp om at dette blir et godt år, sier han.

Bedriften, som teller sju nå i sesongen og tre ellers i året, også begynt å markedsføre seg med at de dyrker mange av blomstene selv.

– Mange blir veldig overrasket når de får vite dette, så det prøver vi å bli flinkere til å fortelle om nå som det er vinden med «kortreist», smiler Eik.

– Vi har 1000 m2 med produksjonslokaler, forteller Eik. Faren hans startet med gartneri allerede i 1946.

– Da solgte han bærbusker og frukttrær og prøvde seg også med liljer og tulipaner, sier Eik, før han tar oss med på en rundtur rundt i drivhuset. Det er bare ei dør som skiller butikken og produksjonslokalene der det spirer og gror.

Stemor og nellik

Stemorsblomster er det første som selges når snøen forsvinner og de fiolette og gule står klare i hopetall.

– Stemorsblomster og nelliker kan tåle temperaturer ned til minus fem grader, så disse kan man starte med om våren, sier Eik.

– Vi sår til ulike tider, så vi får flere generasjoner som er ferdige til ulike tider, forklarer han.

Noe starter de også med som stiklinger. Når vi er innom var mye ikke slått ut i full blomst ennå. Nemesia, ringblomst, margeritter, surfiner er grønne enda.

– Det er ikke før i mai det tar av, sier Eik.

«Opal» førstevalget

– Det er mange som sår en del sjøl nå. Merker dere en nedgang i salget grunnet denne trenden?

– Ja, vi merker en veldig interesse for å så ting sjøl de siste åra, men jeg har da inntrykk av at det kommer i tillegg til det de pleier kjøpe, så man har heller mer planter til sammen, sier Eik.

Utendørs står det også mye nå. Her finner man blant annet frukttrær og bærbusker.

– Det er best å plante frukttrær om våren. De er lettere å stelle da. Man kan plante om høsten også, men den må få tid til å rote seg før det fryser, sier Eik. Det er plommer og epler de går mest i.

– Plommesorten «Opal» er førstevalget til mange. Den er god på smak og lett å få til, sier han.

På eplefronten pleier han å anbefale «Discovery» som en god sort.

– Denne er egna for økologisk dyrking, er god på smak og kan også lagres ei tid. Dessuten er treet lite og «snerte» og mange har små hager, sier han.

– Når du planter frukttreet må du ha to påler å feste det fast til. I tillegg til å beskytte treet, blir det også beinere da. Disse pålene kan bare stå mens treet er lite, sier Eik.

Blåbær

Amerikanske blåbær er det også flere som har i hagene sine.

– Det er slike store bær som man får kjøpt i butikken. Dette er ei næringskrevende plante som vil ha sur jord, sier Eik. I likhet med flere andre er det krysspolinering som gjelder – at man må man ha ulike sorter for å få bra bestøvning.

– Nå kan man vel nesten ikke snakke om hage lenger, uten å nevne brunsneglen. Hvilke råd pleier du å gi?

– Det er viktig å ikke ha plasser der de trives gjennom vinteren. Ikke ha hauger med kvist og løv og langt gress gjennom vinteren, sier Eik, som mener naboer må samarbeide om å få det vekk.

– Det er viktig å gjøre en innsats på våren, når de kommer, i tillegg til på høsten, sier Eik.

– Og så kan man sette opp spesielle kanter dersom det er en plass i hagen der de kommer inn og tenke på hva man planter. Det er mye brunsneglen ikke spiser, blant annet treaktige planter.

– Er det annet man kan tenke på nå i starten av våren?

– Når det blir tørre perioder, må man kanskje vanne det vintergrønne litt. Bruk da gjerne litt lunkent vann, sier Eik.