Ei djup konfliktsak mellom en verge og Molde kommune har havnet på bordet til Fylkesmannen i Møre og Romsdal. Molde kommune har sendt bekymringsmelding om en verge kommunen mener ikke utfører vergeoppdraget slik som det etter kommunens oppfatning bør. Vergen har en helt annen historie å fortelle.

Fabrikerer anklager mot meg

Må sjelden gripe inn

Avdelingsdirektør Helge Mogstad hos Fylkesmannen understreker at de ikke kan kommentere enkeltsaker ut fra hensynet til personene det gjelder.

– Hender det at Fylkesmannen fratar en verge retten til å være verge for en person i sin egen familie?

– Det hender, men det skjer veldig sjelden. De tilfellene der vi har fratatt en person retten til å være verge, handler det oftest om to forhold: Vergen fungerer ikke som verge, eller at vergen ikke leverer inn regnskap for kontoene de disponerer på vegne av den vergetrengende. Da må vi bytte ut vergen, forklarer Helge Mogstad.

"Vergen utøver makt framfor å ivareta hennes ønsker"

To typer verger

Det er Fylkesmannen som godkjenner hvem som kan være verge.

– Vi har to typer verger: Familieverger, der vergen gjerne har oppgaven som verge for et utviklingshemmet familiemedlem eller for et familiemed for eksempel demens. Det kan også være snakk om å være verge for et familiemedlem under 18 år. Den andre typen verger er faste verger. I Møre og Romsdal har vi flere faste verger som har vergeoppgaven for flere personer, forklarer Mogstad.

– Vårt inntrykk er at vi har god dialog med vergene. Det store bildet er at vergene gjør en god jobb, sier avdelingsdirektøren.

- Kan være behov for å melde fra

En milliard kroner

Verge-ordningen som Fylkesmannen har ansvaret for å ivareta, forvalter mer enn én milliard kroner i Møre og Romsdal.

– Oppstår det ofte konflikter når det kommer til penger?

– De gangene det oppstår konflikt, handler det ofte om økonomi. Vergen skal ivareta den vergetrengende både når det gjelder økonomi og når det gjelder det personlige området slik at den vergetrengende får de ytelsene fra det offentlige han eller hun har krav på. Vergen skal ikke være en støttekontakt, sier Mogstad.

I den aktuelle saka fra Molde har Fylkesmannen mottat bekymringsmelding fra kontoret for tildeling og koordinering, samt fra kontoret for tiltak for funksjonshemmede. Hovedbudskapet i bekymringsmeldingen er at vergen er mer opptatt av sine egne behov enn av den vergetrengendes behov, og at vergen ikke tar nok hensyn til hva familiemedlemmet han har ansvar for, ønsker.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi legger stor vekt på hva den vergetrengende selv mener. I de tilfellene der den vergetrengende ikke er fratatt sin samtykkekompetanse, vil brukerens medvirkning veie tungt, sier Helge Mogstad.

– Hvor ofte oppstår det en konflikt mellom en verge og kommunen som skal yte tjenestene til den vergetrengende?

– Vergen må ha dialog med kommunen. Det handler om å ivareta den vergetrengende. Slik jeg kjenner kommunene, gir de et forsvarlig tilbud til alle. Jeg kan ikke huske at Fylkesmannen har vært involvert i en sak hvor en verge og en kommune har kommet i sterk konflikt, sier avdelingsdirektør Helge Mogstad.