Den kompliserte saka om åpningstider, ferieavvikling, planleggingsdager og ressursbehov i eidebarnehagene er vanskelig å anslå endelig utfall av før behandlingen i kommunestyret 3. mai. I formannskapet sist torsdag oppnådde rådmannens forslag minst mulig flertall.

Stemmetallene på alle punktene ble 3 mot 2 stemmer, der Birgit Dyrhaug (Sp) og Rune Strand (Ap) utgjorde mindretallet.

Vedtaket

1. (3 mot 2) Eide kommunestyre fastholder dagens åpningstider i barnehagene fra kl. 07.00-16.30. Det er ikke økonomiske ressurser til å utvide tilbudet. Åpningstidene i barnehagene blir vurdert på nytt i forbindelse med innføring av ny pedagognorm.

2. (3 mot 2) De ekstra økonomiske midlene som ble tildelt barnehagesektoren i desember 2017, under budsjettmøtet, trekkes tilbake. Eide barnehage og Svanviken barnehage får redusert sin økonomiske ramme med 50.000 kr hver. For enhet Lyngstad og Vevang barnehager blir reduksjonen 100.000 kr.

3. (3 mot 2) Eide kommunestyre opprettholder 3 uker sommerstengte barnehager. Det er ikke økonomiske ressurser til å endre dagens ordning.

4. (3 mot 2) De 5 lovpålagte planleggingsdager fastsettes av samarbeidsutvalgene (SU) i den enkelte barnehage.

5. (3 mot 2) Skolefritidsordningen (SFO) har regulert sine åpningstider i egne vedtekter pkt. 3, enstemmig vedtatt av Eide kommunestyre 22.06.2017.

6. (3 mot 2) Planleggingsdagene for skolesektoren fastsettes av fagsjef oppvekst i samarbeid med rektorene.

Hard kritikk

Birgit Dyrhaug (Sp) kritiserte rådmannens framgangsmåte i saka. Hun hevdet blant annet at Samarbeidsutvalget (SU) ikke er formelt hørt.

– Det er foreldre som har bruk for utvidet åpningstid, sa Dyrhaug, som var den som fremmet forslaget om utvidet åpningstid under budsjettbehandlingen i kommunestyret før nyttår.

– Meningen med forslaget var å lage en mer fleksibel ordningen for dem som har behov, sa hun og trakk også i tvil rådmannens kostnadsberegning for økt åpningstid.

Dyrhaug fremmet et utsettelsesforslag, som falt med 2 av 5 stemmer:

«1. Sak om utvidet åpningstid og sommeråpen barnehage utsettes, og inkluderes i kommende sak om ressurser til økt pedagognorm.

2. Rådmannen pålegges å koordinere planleggingsdagene mellom barnehager, SFO og skole, slik at de fortrinnsvis er på samme dag.»

– Godt belyst

Rådmann Ole Bjørn Moen mente saka var godt belyst. Han minte om at den startet som benkeforslag i kommunestyret og at dette hadde gitt den en uheldig inngang. Når planleggingsdager i skole og barnehage ikke kan samordnes, skyldes det faglig uenighet.

Dyr reform på gang

Moen nevnte at den nye bemanningsnormen legger opp til at det skal bli færre assistenter og flere ansatte med pedagogisk utdanning.

Pedagognormen vil gi store kostnader, trolig i millionklassen. Å utvide åpningstida med et kvarter morgen og kveld vil koste 450.000 kroner.

– Når vi kjenner til Eides vanskelige økonomi og de økte kostnadene med den nye normen, må vi ikke ta på oss enda flere utgifter, sa Moen.

Ordfører Egil Strand (H) sa han følte politikerne nå beveget seg inn på administrasjonens ansvarsområde og advarte mot det.

Vil ikke overprøve

Også Kari Nergård (Ap) mente at saka hadde kommet uheldig ut, men hun så det positive i at bemanningsnormen nå fokuseres på.

– Budsjettforslaget i desember burde fått en annen behandling, men samtidig er det slik at vi politikere er folkets ombudsmenn som må kunne ta opp ulike forhold. Jeg går for rådmannens innstilling, jeg vil ikke overprøve fagfolkenes råd. Jeg kan gå med på å rette en anmodning om å se på samordning av planleggingsdager i skoler og barnehager, sa hun.

Rune Strand (Ap) var på samme linje og beklaget at benkeforslaget i kommunestyret ble vedtatt.

Vurdere seinere

Ordfører Egil Strand (H) ville ikke være med på å vedta nye tiltak som øker utgiftene ytterligere. Han foreslo at utvidet åpningstid blir vurdert i forbindelse med innføringen av den nye pedagognormen.