Hele Norge har hørt om Mannen. Mannen som ikke vil rase. Eller rettere sagt Veslemannen. En fjellstø mediefavoritt. Men de som bor under fjellet synes ikke lenger det er særlig festlig. Med evakuering på evakuering, høst etter høst. Statsminister Erna Solberg (H) har den største forståelse for at situasjonen tærer på både folk og fe. Søndag kom hun på besøk til Lyngheim. Da møtte hun alle som bor under Mannen. Og et stort pressekobbel.

Har møttes før

– Jeg har jo hilst på Gunn og Jørgen tidligere. Det var på Åndalsnes i forbindelse med en evakuering da rasfaren var som størst. Men nå var det på tide med en tur for å se garden og for å hilse på folkene som bor her oppe. Det første som slår meg er at det er majestetisk. Så flott det må være å bo her, sier Erna Solberg.

– Det er en skrekkblandet fryd, kommer det fra en av beboerne.

På garden Lyngheim har det vært drift i 60 år. Generasjon etter generasjon. Nå driver Kjell Sogge og Gunn Walstad Sogge det største sauebruket i Rauma. Som altså er truet av et digert fjellras og underlagt diverse restriksjoner. Som et byggeforbud. Det frustrerer ekteparet. Søndag ble Erna med inn i fjøsen. Det er allerede kommet 230 lam, 100 til er på gang.

Ønsker ikke innløsning

– Det er stas for oss å vise fram garden og dyra. Og så må vi vise fram utfordringene. Du ser at det ikke er bare å flytte inn igjen her på en times tid, etter en evakuering. Det er ikke så lett å bo og drive her med så mange evakueringer. Vi vil at Erna skal se oss og få en forståelse av hvordan det er. Det er ikke slik at vi ønsker å bli innløst, per i dag er det ikke noe vi vil overhodet. Vi har brukt hele vårt voksne liv til å bygge opp garden her, sier Gunn Walstad Sogge til Romsdals Budstikke.

– Dette gjør et sterkt inntrykk på meg. Jeg skjønner jo at dette må være vanskelig. At folk og dyr stadig må flyttes på hver høst. Det må være veldig krevende. Dessverre kan ikke vi gjøre så mye med fjellet. Og en innløsning er heller ikke en løsning. Det er ikke det de ønsker. Men vi kan kanskje gjøre unntak fra byggeforbudet. Jeg kan imidlertid ikke kvittere ut en enkeltsak her og nå. Men vi må se hva vi kan gjøre for å lette den vanskelige situasjonen for de som bor her. Også med tanke på å få bygd en beredskapsfjøs, sier statsministeren.

Gunn Walstad Sogge sier at byggeforbudet tynger dem. De håper at det kan gjøres unntak hvis det skulle bli behov.

Vil ha muligheten til å bygge

– Det er en søknad inne fra kommunen. At vi kan få bygge og bo som normalt. At vi kan sette opp et redskapshus hvis det blir behov for det. At vi kan bygge nytt hvis noe skjer. Vi må vite at det går an å satse på å bo her videre. Alt vi ønsker å utbedre blir stående på veng. Men en innløsning av garden må bli siste utveg. Men vi må vite at vi kan få bygge opp igjen noe hvis det blir brann eller naturkatastrofe. Og en beredskapsfjøs er aktuelt når det blir så mange evakueringer.

Gunn Walstad Sogge og mannen setter stor pris på besøket. De føler at statsministeren støtter dem. – Erna er jordnær og forståelsesfull. En veldig hyggelig søndagskaffegjest. Og så var det ekstra artig å få vist fram sauefjøsen og alle lammene. Det er en dyrekjær statsminister vi har, sier Gunn Walstad Sogge.

Erna Solberg er glad i sau. Hun er i det hele tatt en veldig dyrekjær statsminister. Dessverre er garden på Lyngheim nokså lammet av Veslemannen. Foto: Eirik Heen
Erna Solberg hadde mange spørsmål og synspunkt som hun delte med beboerne på Lyngheim og i nabolaget. Foto: Eirik Heen