Utenfor Plassen i Molde er produsent ved Teatret Vårt, Halvard Fiksdal, i ferd med å feste en sju meter lang campingvogn fra 1987 til teatrets egen Transporter. Hvis bare kultursjefen i Molde kommune kan bli ferdig på jobb, kan Italia-turen, som starter som jobb-tur og sklir over i ferie-tur, begynne. Janny Meese er for øvrig med på ferden i egenskap av å være kone, ikke kultursjef.

– Vi skulle på ferie til Italia uansett, så det passet fint for oss å frakte vogna ned, sier Fiksdal, som har rundt 200 mil på vegen – pluss Kiel-ferja – i vente.

Forli neste

Fiksdal regner med å være framme i Forlí, som ligger sørøst for Bologna, på søndag kveld. De andre som er involvert i prosjektet fra Teatret Vårt, kunstnerisk leder Cecilie Lundsholt, skuespiller Elisabet Topp og tekniker Ingvar Kristiansen, kommer med fly.

– Etter noen dager i Italia, der forestillingen lages ferdig, skal den videre til Tsjekkia og Ungarn før den returnerer til Møre og Romsdal igjen, sier Fiksdal, og forteller at vogna er kjøpt lokalt, nærmere bestemt i Eidsbygda.

– Det er ikke lov til å kjøre mer enn 80 kilometer i timen med den, men jeg håper å få den opp i 100 gjennom å søke tillatelse, sier Fiksdal.

Grøss og gru i vogna

Teaterforestilingen, som har ungdom som målgruppe, blir til ved hjelp av midler fra EU-prosjektet Platform Shift+, etter en idé av Cecilie Lundsholt.

– Teater i en campingvogn! Hvordan kom du på det?

– Gjennom EU-prosjektet får vi mulighet til å forske på hva teater for ungdom kan være, og ta i bruk ny teknologi. Forestillingen er stedsspesifikk, så vi måtte finne en løsning der vi kunne lage den i Italia og så ta den med hjem. Derfor campingvogna, forklarer Lundsholt.

Hun forteller at forestillingen skal lages ferdig med samarbeidspartnere i Italia og vises ved et universitet med festningsaktige bygninger fra 1000-tallet.

– Det blir nok helt den rette stemningen for spøkelseshistorier!, sier Lundsholt, som selv har skrevet manus, som så har blitt justert etter å ha vært på kurs i binaural lyd i York.

Ting som ramler ned og seter som rister

Tekniker Ingvar Kristensen, som har jobbet på Teatret Vårt siden 2012, har aldri vært med på maken.

– Det skal bli et slags radioteater, eller hørespill, der publikum får på seg headset. De skal sitte inne i vogna og få høre en historie på rundt ti minutter. Den skal være skummel, så aldersgrensa blir minst 13 år, forteller Kristensen, som har flere spesialeffekter på lur.

– Vi skal få lyset til å blinke, ting skal ramle ned, setene skal riste og det skal banke på døra. Campingvogna skal framstå som hjemsøkt, forklarer han og forteller at det blir plass til fire publikummere pr. visning.

– De skal sitte rundt et bord. Vi legger opp til såkalt binaural lyd, som gjør at ting virker som de beveger seg rundt hodet ditt. Det er litt teknisk utfordrende, og vi har ikke prøvd ut alt sammen ennå, forteller Kristensen.

Cecilie Lundsholt gleder seg til å ta prosjektet tilbake til Møre og Romsdal, og forteller at det blir visninger både i Ålesund og Molde, samt turné.

– Jeg er ganske lettskremt selv, så jeg er spent på hvor skummelt det faktisk blir, sier hun.

Halvard Fiksdal og Janny Meese forlater Plassen og Molde med en sju meter lang campingvogn, som skal forvandles til en teaterscene. Foto: Bjørn Brunvoll
Hver forestilling har plass til fire publikummere med headset. Ved hjelp av binaural lyd-teknologi får de følelsen av at ting skjer rundt dem. Foto: Bjørn Brunvoll