– Vi har kanskje en tendens til å velge de samme fjella på hver tur. Det kan så klart være greit når man er ny og vil gå for de sikre alternativa. Men det er veldig bra å variere, sier Svein-Ivar Moltu.

Han har mange skidager med klassen på folkehøgskolen i løpet av vinteren, og har høg bevissthet på hvor turene legges hen.

– Hvis man bare går på de samme toppene, så risikerer man å begynner å gå på autopilot, da vil man miste både kunnskapen og bevisstheten og sikkerhetsvurderingene. I tillegg er det bra for opplevelsen sin skyld å gå på flere topper, sier Moltu.

Forsiktig med å gå i andres spor

Han trekker fram Skarven og Smørbotntind i Skorgedalen som populære turer som mange går hele sesongen.

– Hvis du går der, er det lite sannsynlig at du er førstemann. Og da er det lett å velge å gå i spora som allerede er tråkket. Hvis man gjør det ofte nok, så slutter man å tenke og ta egne vurderinger. Du kan heller ikke vite når sporet ble gått, og hvilke vurderinger som er tatt av førstemann, poengterer Moltu.

Og det står ikke på mulighetene for å variere turmåla.

– Romsdalen er helt i norgestoppen, det er muligheter for frikjøring på alle nivå. Hvis man tar hensyn til vindretning og sola, så kan man nesten alltid finne god snø et sted, sier Moltu.