– For at bompengeinnkrevingen skal fungere rettferdig og optimalt, er det viktig at bommene plasseres på riktig sted, sier Stenløs. Venstrepolitikeren bor sjøl på Kleive, og kjenner området godt.

Da kommunestyret torsdag behandlet saka om bompengeprosjektet for nye E39 fra Lønset til Hjelset, reagerte Stenløs på den foreslåtte plasseringen av bommen på Mork:

– Begrunnelsen er at folk i Mjelvehagen og Hjelset skal slippe å betale for å kjøre til Molde, men vi må spørre oss hvor folk kjører mest.

– Vil dele Hjelset i to

Ifølge Stenløs vil en bom på Mork dele bygda i to, fordi mange som bor vest for Mork må inn til Hjelset, Skjevika og Kleive på butikk, skole/SFO, barnehage, fritidsaktiviteter og jobb etc.

– De slipper å betale bom for å komme seg til byen, men kostnaden kan bli høg for å få hverdagslogistikken til å gå opp for en aktiv familie, sier han.

– Småbarnsfamilier jeg har snakket med langs strekninga ble både overrasket og bekymret for konsekvensene, sa han.

– Kan koste 35.000 kr året

Sjøl med et tak på 60 passeringer per måned og 2-timers passeringstid, kan det koste så mye som 35.000 kroner i året for en familie med to biler.

– Og dette uten å kjøre så mye som en meter på nyvegen!

Stenløs foreslår derfor å sette bommen lenger vest på «gamlevegen», nemlig på Sigerset.

– Det blir kanskje mer rettferdig, og det er også grensa mellom skolekretsene Skjevik og Kviltorp. Det er også et skille på hvor voksen og barn i hovedsak har aktivitetene sine, sa Stenløs til kommunestyret, og fikk anerkjennende nikk fra salen.

– Må gi minst belastning

Forslaget ble enstemmig vedtatt med den åpne ordlyden:

«Innkrevingspunktet på eksisterende E39 plasseres der det, etter en grundig vurdering, gir minst økonomisk belastning for beboerne langs strekninga.»

Selve bompengesaken ble vedtatt mot Frps fire stemmer, som uttrykte at de «prinsipielt er imot bompenger». Det fikk Høyre til å reagere:

– Alle vil ha ny veg, også Frp, men flertallet av oss skjønner sammenhengen mellom muligheten til å få det og at vi må betale for den. Spekulerer ikke Frp i at vi andre tar ansvaret, som til sammen gir vegen Frp også vil ha? påpekte Gerd Marit Langøy.

– Jeg bryr meg ikke om hvor bommen på nyvegen ligger, men på gamle E39 bør den ikke ligge slik at den deler Hjelset-bygda i to, sier Frank Stenløs (V). Foto: Sigrun L. Meisingset