På 90-tallet dro Arnstein Hammerø til Sandøy plastindustri AS for å få hjelp til å tegne to 50-fots båter han hadde planer om å bygge. Da foreslo daglig leder Bjørn Sandøy at båtene kunne bygges der ute, og slik ble det.

En ettermiddag i 2011 da Hammerø satt og bladde i aviser, la han merke til at Sandøy plastindustri AS lå ute for salg. Sammen med Tor Martin Hammerø og Oddbjørn Rishaug kjøpte han bedriften. De jobber til daglig sammen i byggmesteren A. Hammerø AS og driver selskapet Sandøy plastindustri AS sammen.

Siden 2011 har de brukt den store fabrikkhallen på området til å lagre båter om vinteren, men etter hvert begynte tanken om å utvikle området å melde seg.

Fikk godkjent planene

– Det var ikke så aktuelt med boliger på Sandøya. Derfor begynte vi å jobbe med en idé om å bygge fritidsboliger på området, forteller Oddbjørn Rishaug, medeier i Sandøy plastindustri AS og byggmesteren A. Hammerø AS.

Bedriften la fram planene for Sandøy kommune, som likte ideen. 30. november i fjor fikk de godkjent reguleringsplanen for området.

– Vi planlegger å bygge rorbuer helt ved nede ved sjøen i området rundt fabrikkhallen. Vi har også planer for hvordan fabrikkhallen skal rustes opp, og tenker blant annet å lage et utsiktsplatå på toppen av hallen. Det er et utrolig flott område rett i nærheten av ferjekaia, så det er lett tilgjengelig, sier han.

– Hvorfor rorbuer?

– Hva ellers skal man kalle ei hytte som står på kaia? Vi ønsker å skape et miljø, og da synes vi rorbuer er et flott valg. Den har karakter og er lett å kjenne igjen. Hver rorbu vil også få en egen kai og vil være tett tilknyttet sjøen, sier han.

Vil få opp trafikken

Rishaug håper prosjektet kan bidra til økt aktivitet på øya.

– Vi vil utnytte området slik at det kan bidra til økt aktivitet på øya. Det er rundt 45 fastboende, og Sandøya har en nærbutikk, noe som ikke er selvfølge. Vi håper at prosjektet vårt kan føre til at flere bruker øya i helgene, og at det kan få opp trafikken. Besøkstallet har allerede økt betraktelig i sommerhalvåret, og det kan virke som om folk har fått opp øynene for det Sandøya har å tilby, sier han.

Arnstein Hammerø, Tor Martin Hammero og Rishaug i byggspesialisten A. Hammerø AS har alle båter, og er ivrige sjøfarere i sommerhalvåret.

– Vi reiste ofte rundt til øyene, men Sandøya er det mange som kjører forbi. Men øya har ei flott havn som har blitt oversett. Går man i land, får man se flotte sandstrender og ei fantastisk utsikt. Dette er et område man bør få med seg, sier Rishaug.

Nordøyvegen

I tillegg tror Rishaug trafikken til Sandøya vil øke når Nordøyvegen er på plass.

– Med fastlandsforbindelse til Brattvågen kan det hende at folk fra Sunnmøre også får øynene opp for øya, sier han.

Gleder seg

A. Hammerø AS har fått en overordent plan på plass, og skal sende inn byggesøknad før sommeren.

– Om alt klaffer starter byggingen til høsten. Det er ikke uberørt natur som blir tatt, siden området allerede er fylt ut. Før Sandøy plastindustri var på plass, var området kun en liten holme der den gamle ferjekaia lå. Vi kommer kun til å fylle ut litt for å rette opp. Dette blir kjempeartig og veldig spennende. Det er kjekt å jobbe for at noe nytt og annerledes skal bli gjennomført. Vi har kun fått gode tilbakemeldinger fra innbyggerne på Sandøya og kommunen, sier Rishaug.

– Vi vil utnytte området slik at det kan bidra til økt aktivitet på øya, forteller Oddbjørn Rishaug i byggmesteren A. Hammerø AS og Sandøy plastindustri AS. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: ERIK BIRKELAND
Slik ser området på Sandøya ut i dag. – Før Sandøy plastindustri var på plass, var området kun en liten holme der den gamle ferjekaia lå. Vi kommer kun til å fylle ut litt for å rette opp, forteller Oddbjørn Rishaug.