Eide : Nå går formannskapets forslag til kommunestyret, som i maimøtet vil ta stilling til om elevene på Vevang skal sendes de 8 kilometerne til Lyngstad for å gå barneskolen der.

– Uforståelig

Birgit Dyrhaug (Sp) holdt et langt og detaljert innlegg, der hun først nevnte en e-post fra henne som angivelig skulle ha satt i gang denne saka.

– Det stemmer ikke, og det er uforståelig at e-posten skulle føre til en «suppe» som dette.

– Feilinformasjon

Dyrhaug var sterkt kritisk til rådmannens saksbehandling.

– Det har lenge vært feilinformasjon her. Saka kalles «rektorsituasjonen», og det har villedet folk. Først nylig har en skjønt at det var snakk om endret skolemodell. I tillegg har de involverte ikke fått uttale seg. Dette er så alvorlig at saka må avvises, påsto Dyrhaug.

Her bemerket ordfører Egil Strand (H) at hvis noe er gjort i strid med lova, vil lovlighetskontrollen sikre mot feiltrinn.

Avviste

Rådmann Ole Bjørn Moen avviste at det skal være store mangler ved saksutredningen. Han begrunnet forslaget om sammenslåing og opplyste hvor mange elever det vil bli på hvert trinn.

– Hvis vi slår sammen skolene til høsten, blir det tallmessig en fin elevmasse for å få til en god skole. Saka om skolestruktur har kommet etter ei politisk bestilling. Vi har fulgt gjeldende regler, sa han.

Forslag falt

Dyrhaug forsøkte å få saka avvist, men bare Rune Strand (Ap) ble med. Forslaget omfattet også utlysing av rektorstilling for hver av skolene, der rådmannen skulle avgjøre antall timer undervisningsplikt for rektorene.

Ble vedtatt

I stedet fikk rådmannens forslag flertall. Det lyder slik:

1. Eide kommunestyre vedtar modell 2: «Samlokalisering Lyngstad» fra skoleåret 2018/2019.

2. Eide kommunestyre vedtar at Vevang skolekrets blir innlemmet i Lyngstad og Bolli skolekrets fra 1. august 2018. Navnet på skolen blir Lyngstad og Vevang skole.

3. Alle faste ansatte i Eide kommune med for tida arbeidsplass Vevang skole, overføres til Lyngstad og Vevang skole fra 1. august 2018.

4. Investeringsbudsjett 2018 økes med 300.000 kr til deling av de 2 største klasserommene. Endringen finansieres ved låneopptak og merverdiavgifts-kompensasjon og tas inn i revidert investeringsbudsjett.

– Overmoden sak

Kari Nergård (Ap) har tydelig bestemt seg i skoledebatten. Hun vil slå skolene sammen.

– Saka er overmoden. Tida er inne for at vi må ta noen tøffe, men kloke valg. Jeg ser ikke på skyss og økonomi, men elevene. En rektor må på plass, som drar i gang og følger opp. Vi kan skape en bedre skole for alle elevene og lærerne ved å lage et godt læringsmiljø. Og det vil de ha bedre mulighet for på en større skole, mente hun.

Ventilasjon

Rune Strand (Ap) sa at i ei så viktig sak blir det banalt å snakke om ventilasjonsanlegg. Men han var opptatt av kostnaden ved å bygge om på Lyngstad skole og dro i tvil prisanslaget.

– Deler du av et rom, vil den ene delen ha innblåsing og den andre utsug. Det koster.

Strand mente også det ville være bedre om omlegginga kommer i august 2019, og ikke 2018. Folk får mer tid på seg da.

Rådmann Ole Bjørn Moen opplyste at ventilasjonen er dimensjonert for 120 elever. Beløpet dekker oppsetting av vegger. Når det gjelder skoleskyss, er ikke noe beregnet ennå. Det er snakk om seks elever som skal ha skyss mellom bostedet og Lyngstad.

Sammenslåing

Ap-representant Strand viste til et avisinnlegg fra Høyre i 2015, der partiet mente det var feil å slå sammen skoler så nært kommunesammenslåingen. Det var Strand ikke enig i. Nå ett og et halvt år  før nykommunen mener han det er feil, men nå har Høyre snudd og vil legge ned.

Ansatte-ansvar

Eli Sildnes (H) minnet om at kommunen har ansvar for ansatte. To år er altfor lenge uten rektor. De ansatte har krav på en stabil ledelse, mente hun.

Oppsummerte

Ordfører Egil Strand (H) oppsummerte og sa at dette har vært ei vanskelig sak med mange runder.

– Jeg tar kritikk på at saka ikke har fått riktig navn. Det starter med rektoransettelse og ender med valg av skolemodell. Men det som er hovedsak for meg her er at vi nå har mulighet for å skape en ny og kraftigere skole. Avstanden mellom Vevang og Lyngstad er ikke stor. De som må ha skyss, vil oppleve et tilbakeslag, men skoleskyss er noe mange må ha. Det er sannsynlig at en skole er billigere å drifte enn to.

Skoledebatt: Birgit Dyrhaug (Sp) i ordskifte om skolesammenslåing med rådmann Ole Bjørn Moen.