De to øl-entusiastene og eiere av øl-baren Tapp& Kork er initiativtakere til Molde Ølfestival, som i år arrangeres for tredje gang.

– Med festivalen ønsker vi å å spre godt øl til folket. Det er ingen oktoberfest, men det skal være smil, latter og glede i det gamle kulturhuset fredag 27. og lørdag 28. april, sier Geir Monsås Knutsen.

Stor pågang fra bryggeri

I år får festivalen besøk av 18 bryggeri fra inn- og utland, presentert ved representanter fra de ulike bryggeriene.

– Det har vært såpass stor pågang at vi har måttet si nei til enkelte bryggeri i år, forteller Leif Oskar Helseth.

Han forteller at det kommer to bryggeri fra England, blant dem Lost Industry Brewing fra Sheffield. De vil presentere øl som aldri har vært tilgjengelig i Norge eller Norden før.

– Dessuten blir det mange lanseringer under festivalen. Vil man ha med seg alt, må man faktisk gå begge dagene, humrer Geir Monsås Knutsen, som anslår at det blir rundt 140 ulike øl på festivalen.

Godt forhåndssalg

Til ølfestivalen kjøper publikum billett, der fire bonger, samt et glass til odel og eie, er inkludert i prisen. Ønsker man å smake mer, kan man kjøpe ekstrabonger. Og trucken til Medly Food skal selge øl-vennlig mat.

– I fjor hadde vi nesten 1.000 besøk innom, og forhåndssalget er enda bedre i år. Lørdag er det en viss sjanse for at det blir utsolgt, sier Leif Oskar Helseth.

Festivalen har kapasitet til 600 besøk hver av dagene. Dessuten har de tilbud om master-class torsdag, med bare 18-20 plasser, som for lengst er utsolgt.

– Men festivalen er ikke bare for spesielt interesserte?

«Pastry stout» og kveik

Han forteller at de merker det på salget av håndverksøl framfor industriøl – «crafted» framfor «drafted» – at øl-interessen er økende.

– Vi har fått mange flere mikrobryggeri, stadig flere brygger selv og polet har utvidet sin spesialavdeling for øl, sier han.

– Hva er særlig trendy i øl-verdenen nå?

– Såkalte «pastry stouts», smakstilsatt øl, ser vi en del av. Og stadig flere bruker den norske, tradisjonelle gjæren kveik, forteller Monsen.

– Hvilket råd vil du gi til publikum på festivalen?

– Kom med et åpent sinn. Her kan du få prøve øl som smaker lakris, chili, bringebær, kaffe eller sjokolade. Du trenger ikke kunne noe som helst om øl for å gå på øl-festival. Snakk gjerne med bryggeriene, de er engasjerte og levende opptatt av det de holder på med, sier Knutsen.

HVA: Molde Ølfestival

TID OG STED: Gamle kulturhuset fre 27. april kl. 15-22 og lør 28. april kl. 15-21.