– Det var stas å bli invitert av Norsk Bergverksindustri og 10-årsjubileet med utstilling foran Stortinget i forrige uke, sier Torhild Storvik Malmedal fra Fræna.

Steinhard lokal stein

Hun forteller at hun fikk forespørsel om å å representere billedhuggerne ved å stille ut skulpturer og vise litt av arbeidsprosessen.

– Jeg valgte å hugge ut og forme et vikingehode i lokal stein, eklogitt, fra fjellet i Eide. Jeg ville skape norsk historie i en råstein, som om figuren hadde ligget jorda i tusen år med delvis formet og naturlig rå overflate, forklarer Malmedal, og legger til:

– Steinen har særdeles stor massetetthet sammenlignet med granitten, og ligger vis a vis marmoren i lommer i fjellrekker på Vestlandet. Den er steinhard å jobbe med.

Fisker i stein

Hun forteller at hun først lagde en modell i leire, før hunformet et mindre hode i ekoglitt. Det store hodet begynte hun på i februar.

– Det har gått en del diamantblad i formingen. Jeg bruker ofte stor og liten vinkelsliper, hammer og meisler, mindre dremler, samt luftverktøy, sier Malmedal, som jobber ute ved Nerland granitt, utenfor «steinbua» si, når vær og sesong tillater det.

Hun hadde også med seg skulpturerte fisker til utstillingen, som ble særlig populære hos barna.

– Hva skjer med hodet og fiskene nå?

– De blir med på en utstilling arrangert av Norsk Billedhuggerforenin. I første omgang skal de vises i Svelvik på Sørlandet, sier Malmedal, som har hatt mange utstillinger de siste årene.

– Jeg liker utfordringene og det krevende arbeidet med det fysiske, selv om det er tungt, støvete og tar tid. Å skape noe solid og varig er givende, sier Malmedal, og legger til:

– Heldigvis hjelper mannen min til, med organisering og pakking og alt mulig. Selv om han gjerne kunne tenkt seg at jeg hadde jobbet med et lettere materiale...!

Torild Storvik Malmedal i aksjon på Eidsvolls plass. Foto: Privat
Torild Storvik Malmedal i arbeid med vikingehodet ved Nerland granitt. Foto: Privat