EIDE: Det er ikke få timer Dan og Magnhild Meland tilbringer i Eidehallen eller på fotballbaner i distriktet gjennom sesongen. Dan er sportslig leder i Eide og omegn fotballklubb, cupleder for Eide Cup og trener for lagene til sønnene Isak Storm (9) og Odin Matheus (7). Magnhild er trener for datteren Sofia (5).

Klubbdugnad

Lørdag var barna i sving på Eide Cup, som gjenoppsto i fjor etter mange år i dvale. Dan var blant initiativtakerne til å sparke i gang cupen igjen.

– Vi har et flott anlegg som vi vil vise fram, og mange ivrige spillere. EOFK har 280 medlemmer fra fem år og oppover. Det er god giv i klubben, og alle deltar her i dag. Dette er en real klubbdugnad, sier Dan Meland.

Lav jenteandel

Cupen samlet 387 spillere mellom seks og tolv år, fordelt på 54 lag fra Eide, Averøy, Gjemnes, Fræna, Molde, Vestnes og Kristiansund. Det ble spilt treer-, femmer- og sjuerfotball i Eidehallen og på kunstgressbanen et steinkast unna. I underkant av 30 prosent av de påmeldte var jenter.

– Dette er en generell bekymring som vi deler med mange andre cup-arrangører. Det er ikke sånn vi vil ha det. Vi har ingen fasitsvar på hvorfor det er betydelig lavere jenteandel, men noe av grunnen kan være at noen klubber har et stort håndballmiljø som trekker jenter, sier Dan Meland.

En av mange fotballfamilier

Dan og Magnhild Meland forteller at de er en av mange «fotballfamilier» i Eide. De har selv spilt fotball i mange år, og vil bidra til at egne barn får spille.

– Eide hadde gode jentelag da jeg vokste opp. Jeg vil videreføre denne tradisjonen, sier Magnhild.

– Det er tradisjon i Eide at ungene starter på fotball det året de fyller seks år. Da Isak var fem dro vi i gang et lag. Det blir mye lek og fokus på å ha det kjekt. Da de andre barna ble gamle nok kunne vi ikke være noe dårligere, sier Dan.

Oppkalt etter tysk stjerne

Odin Matheus er til alt overmål oppkalt etter den legendariske tyske fotballspilleren Lothar Matthäus. Sånn går det når man blir født under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010, og har to over gjennomsnittet fotballglade foreldre.

– Jeg liker meg best i mål. Det er artig å spille, og jeg synes det er bra å ha pappa som trener, sier Odin Matheus.

Er en av gutta misfornøyd med treneren er det mor Magnhild som får klagene, forteller hun leende. – Han er først og fremst trener på trening, men av og til er han bare pappa også, sier Isak Storm.

– Noen ganger er det nok ikke så kjekt. Jeg er opptatt av at ingen skal tro at jeg favoriserer, så noen ganger har nok Isak Storm startet på benken litt vel mange kamper på rad, sier Dan.

– Fenomenal innsats

Stein Blikås, daglig leder for EOFK, forteller at han er imponert over dugnadsånden til Dan og Magnhild Meland.

– Den innsatsen han og Magnhild gjør er helt fenomenal. EOFK er en dugnadsklubb, og det er fantastisk at de stiller opp, sier Blikås.

Molde Fotballklubbs Vera Hammer Szontheimer i blått og Eides Ida Lyngstad Mathisen i duell. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN
Under 30 prosent av de påmeldte var jentelag. Her EOFKs Jule Mende (j11, nærmest) og Lilly Anna Vangen (j10). Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN
Elnesvågen-gutta tar en pust i bakken under Eide-cupen. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN