ELNESVÅGEN: HOPP står for helsefremmende oppvekst, og startet opp i Fræna i høst etter en modell fra Horten kommune.

– HOPP er godt i gang med kompetanseheving i sunt koksthold i barnehagene og innkjøpslister som er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger. Dette er også i startfasen på skolenes SFO-tilbud. Ut over våren vil en egen HOPP-koordinator for barnehagene sikre daglig fysisk aktivitet, mens tilsvarende arbeid ved skolene vil starte opp i høst, sier ledende helsesøster og HOPP-prosjektleder Marita Jacobsen i Fræna.

Framtidige behov

Jacobsen forteller at de valgte å satse på ernæringsfysiolog fordi dette hadde vært en suksessfaktor i Horten.

– En annen faktor var at vi tenkte framover, og så hvilken kompetanse vi trenger i helsetjenesten i kommunen. Helsesøstre har noe ernæring i sin utdannelse og god kjennskap til anbefalingene, men vi så at det var behov for mer faglig tyngde og mulighet til å favne bredt innenfor alle tjenestene i kommunen, sier Jacobsen, som synes det er spennende og morsomt at Fræna er foreløbig eneste kommune med ernæringsfysiolog.

Spleiselag

HOPP er i utgangspunktet finansiert innenfor interne rammer og er et spleiselag på tvers av sektorer, ifølge Jacobsen.

– I startfasen i 2016 og 2017 fikk vi noe prosjektmidler fra Fylkesmannen. HOPP ligger inne i budsjettet, uavhengig av prosjektmidler, men vi har fått 2,4 millioner kroner i støtte fra Helsedirektoratet til utvikling og styrking av helsestasjon- og skolehelsetjenesten. Noen av disse midlene vil bli benyttet i HOPP, sier hun.