– Det blir ikke bare et stort løft, men det største løftet til Batnfjord bygdelag noensinne. Rydding av skog er allerede igangsatt. Stien skal bygges på begge sider av elva, fra gamle Storbrua. Total lengde blir 7,5 kilometer. Av dette blir 2,5 kilometer sti bygd med universell utforming, altså en sti som alle kan bruke. Det skal til sammen bygges 19 gangbruer. Et ambisiøst og veldig bra prosjekt for bygda, fastslår Britt Silseth, som er leder i Batnfjord bygdelag.

Allerede i gang

Hun viser rundt sammen med Jon Hals, en annen ildsjel i bygda og i bygdelaget. Vi har parkert ved kirkegården og ruslet bort til Batnfjordselva. Her er flere dugnadslag allerede godt i gang med rydding av skog og kratt. Stiprosjektet er i en innledende fase.

Helt siden 2013 har elvestien vært planlagt. Batnfjordsøra har mange bratte stier opp på flotte fjell, men mangler den breie og gode stien for folk flest. Som kan brukes av folk i alle aldre, folk som går, jogger eller sykler. Som i Moldemarka, i Elnesvågen, Bud eller Farstad.

40 i dugnadskorpset

– Vi har flere dugnadslag som har egne ansvarsområder. Totalt har vi vel et dugnadskorps på rundt 40 personer. Martin Bruset og Thomas Bjerkeset er de som kom med ideen og driver prosjektet framover. Og så stiller folk opp i stor stil, sier Jon Hals.

To tredeler av stiprosjektet er beregnet ferdigstilt i år. Resten skal gjøres ferdig neste år. Elvestien har en kostnadsramme på solide 1,9 millioner kroner. Inndekning skjer med spillemidler, kommunalt tilskudd, gavemidler, sponsorer og ikke minst en stor dugnadsinnsats, som er estimert til over 600.000 kroner.

– Vi anser dette som et viktig prosjekt for trivsel og folkehelse. En skikkelig elvesti er noe Batnfjordsøra mangler. Flatt, fint og trivelig, med mange rasteplasser der man kan sette seg ned med niste og kaffe. Dette vil bidra til å få enda flere ut. Og vi håper at mange sponsorer vil stille opp for et så godt formål, sier Britt Silseth.

Skryter av grunneierne

Bygdelaget vil skryte av velvillige grunneiere, faktisk så mange som 23. Som alle har signert avtalen om at grunnen fritt kan benyttes til tursti.

– Det er vi veldig glad for. Nå er det bare å se fram til mange gode dugnadskvelder framover. Dugnad på Batnfjordsøra skal være trivelig og sosialt, noe som vi gleder oss til. For bygdelaget er dette et kjempeprosjekt. Men vi har også flere andre jern i ilden, påpeker lederen.

Hun forteller at Batnfjord bygdelag har 95 betalende medlemmer, men at potensialet er over det tredoble. Laget ble startet på slutten av 60-tallet med det formål å få satt opp gatelys i boligfeltet.

Mange gjøremål

– Vi drifter fortsatt gatelysa. Og vi har en ryddekomité som sørger for at det blir vårrydding langs E39 og i sentrum. Vi har en blomsterkomité som pynter i sentrum. Og hver tv-aksjon har vi ansvar for innsamlinga. Vi er et aktivt bygdelag som ønsker å bidra til trivsel og aktiviteter i bygda.

– I disse dager legger vi ut giroer til alle husstandene i Batnfjord krets. Vi oppfordrer alle til å betale den beskjedne årskontingenten. Vi trenger at flere støtter oss, sier Silseth.