Jeg har aldri vært med i noen miljøorganisasjon. Ikke noe naturvernforbund, ikke noe WWF, ikke noe miljøheimevern. Og jeg har aldri vært ung nok for Blekkulf. Jeg prøver å holde min egen sti rimelig rein, forsøpler ikke naturen og kildesorterer som jeg skal gjøre. Irriterer meg over all unødvendig innpakking og sier fra om jeg ser noen kaste ting der de ikke burde gjøre det. Og slik er vel de fleste av oss.

Mandag ble jeg sittende og se NRKs nye TV-serie «Planet Plast». Det var noe av det bedre jeg har sett på statskanalen på lenge. Programleder Line Elvsåshagen og marinbiolog Pia Ve Dahlen klarte å lære meg mye om marin forurensing og hvorfor det er så viktig å kjempe mot dette. De fikk avdekt store kunnskapshull både hos meg og sikkert de fleste andre. Og de gjorde det uten å rette noen pekefinger mot noen, de fortalte at også de har gjort mye feil – og de laget programmet befriende uten tekniske fiksfakserier. Det var rein folkeopplysning – en modernisert skolefjernsyn-variant for voksne. Og det er vi voksne som må lære. Ungene har skjønt dette for lenge siden.

Mange fikk en aha-opplevelse da en sjelden kval ble funnet død utenfor Bergen – med 30 plastposer og en del annen plast i magen. Fugler, fisk og andre havdyr dør en langsom og smertefull død på grunn av plast fra oss mennesker. Og plasten trenger ikke være kastet i havet for å havne der. Kaster du colaboksen fra McDonalds på gata, kan plastlokket blåse med vinden til nærmeste bekk som igjen fører lokket ut i fjorden og havet. Slenger du fra deg matbrettet med plastbestikk fra fast food på gata, kommer fuglene og tar det med seg. Kaster du Q-tips, brukte kontaktlinser, bind eller kondomer i toalettet, havner det ofte i havet.

Fjæra er full av plastavfall som driver på land. Dette er plasten som heldigvis ikke har havnet i magen på en levende skapning. Nå er det på tide å rydde. Etter å ha sett programmet satt både jeg og sikkert mange andre og kunne egentlig ha tenkt oss å komme oss ut med hansker og sekker for å starte ryddingen med det samme. Sparebank 1 SMN lover 100 kroner pr. sekk som skoler, lag og foreninger samler opp når den store ryddeaksjonen arrangeres fra 30. april. Dette er samtidig med Hold Norge Rent-aksjonen. Og i 2020 er Kjell Inge Røkkes nye miljøskip ferdig. Det skal suge opp og brenne plastsøppel fra havet.

Planet Plast er et globalt problem. Men alle monner drar, og vi starter med oss sjøl der vi bor. Så sprer engasjementet seg utover hele verden. God helg!