– Kommunen går altfor raskt fram. Timingen er elendig. Her har barna et trygt miljø og skolen er et samlingspunkt og et lim for hele lokalmiljøet. Det gjøre Vevang mer attraktivt. Nå skal det plutselig tas bort. Kommunen viser igjen at de ikke prioriterer utkanten av kommunen, det er en utarming av lokalsamfunnet, sier leder Svein Olav Bechstrøm i Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) ved Vevang skole.

– Legger ned i full fart

De reagerer sterkt på forslaget fra rådmannen om at den lille skolen med 41 elever og fire lærere legges ned og elevene flyttes til Lyngstad skole. De mener fordelene ved å beholde skolen blir tillagt for liten vekt i utredningen.

– Her er barnehage like ved og det er åpenbare fordeler i samarbeidet skole og barnehage når det gjelder skoletilvenning. Det er heller ingen faglige grunner til å legge ned skolen. I stedet for å legge ned i full fart burde det vært utlyst rektorstilling både på Vevang og på Lyngstad. Det er minimale merkostnader i et kommunebudsjett. Det forslaget har vi ikke fått konkret svar på, mener FAU-medlem Bjørn Silset.

Brei strukturdebatt

FAU peker også på at kommunen skal gå sammen med Fræna og bli Hustadvika kommune fra 2020.

– Da vil vi få skolestrukturdebatt igjen, men den må være brei og grundig. Nå risikerer vi at elevene på Vevang må flyttes rundt flere ganger på få år.

– Politikerne har også sagt at de ønsker å bevare skolene i kommunen som i dag. Nå får vi se om de mener det når saka kommer opp i kommunestyret.

Barnas beste

Rektorstillingen har vært et problem for skolen i flere år. Vevang har delt rektor med Lyngstad skole som ligger åtte kilometer unna. Men den felles rektorstillingen har vært lyst ut tre ganger, uten at man har lyktes med å få en fast ansettelse. Oppvekst og kulturutvalget har derfor bedt rådmannen utrede flere modeller for Vevang og Lyngstad.

Og rådmannen anbefaler at Vevang skole legges ned og elevene flyttes til Lyngstad skole fra 1.8. 2018.

– Rektorproblematikken er bare en liten del av det. Vi følger opp den politiske bestillingen. Etter en brei høringsrunde så konkluderer vi med at det er beste for barna og elevens beste og skolemiljø at vi innlemmer Vevang i Lyngstad. Det er vår faglige vurdering som vi får full tøtte av fra utdanningsforbundet, sier rådmann Ole Bjørn Moen til Romsdals Budstikke.

– Det er åpenbart at det vil gjøre det lettere å ansette rektor i en samlet skole. Men det er som sagt bare en liten del av det. Det aller viktigste er elevenes beste og skolemiljøet, sier Moen.

Navnet på den nye skolen blir Lyngstad og Vevang skole.

Enstemmig i Oppvekst- og kultur

I motsetning til FAU ved Lyngstad skole er positive til en sammenslåing. «Vi ønsker Vevang velkommen til Lyngstad, da

Lyngstad skole har plass til 115–120 elever. Da får vi en felles arena, større

fagmiljø, reine trinn og unngår delt rektorstilling. Noe vi håper vil gjøre det mer

attraktivt å søke på rektorstillingen. Vi håper/ønsker og at en slik sammenslåing

kan gjøre at også en inspektørstilling kan opprettes, f.eks. på 50 %. Dette vil gi en sterkere

ledelse og skole», skriver FAU ved Lyngstad i sin høringsuttalelse.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt i Oppvekst- og kulturutvalget. 19. april skal saka opp i formannskapet før den skal ti behandling i kommunestyret i mai.