Ei kvinne i begynnelsen av 40-åra måtte i forrige uke møte i Romsdal tingrett tiltalt for mishandling i nære relasjoner. Statsadvokatene i Møre og Romsdal hadde tatt ut tiltale etter at kvinnas datter hadde fortalt om mishandlingen under tilrettelagt avhør.

Helsesøster varslet

Kvinna kom først til Norge sammen med sin norske mann for 12-15 år siden. De fikk ei datter sammen, og i en periode bodde alle tre i kvinnas hjemland.

Det var helsesøster på skolen jenta gikk på i Norge som først fikk høre om volden jenta ble utsatt for hjemme. Jenta fortalte at hun gjentatte ganger var blitt slått, både her i Norge, og i morens hjemland. Helsesøster tok kontakt med barneverntjenesten i Molde, som igjen tok kontakt med politiet. Jenta gjennomførte deretter et tilrettelagt avhør.

Uenige om omfanget

Kvinna erkjente overfor politiet at hun ved noen anledninger hadde utøvd vold mot dattera, men erkjente ikke straffskyld etter siktelsen. Hun mente det ikke var av et slikt omfang at det dreide seg om mishandling.

I avhøret fortalte imidlertid jenta om gjentatte episoder med slag, flere tilfeller av klyping, av og til lugging, i tillegg til at hun ble stengt ute i kulda en gang, og – i morens hjemland – slått med greiner og en kleshenger.

Jentas norske far var vitne i saka og ga uttrykk for at kvinna var «litt i overkant» temperamentsfull og at hun hadde vansker med å styre sinnet sitt. Han sa at også dattera hadde temperament og at dette førte til at mor og datter havnet i høylytte diskusjoner som endte med håndgemeng cirka en gang i måneden. Han gikk da imellom og fjernet kvinna fra dattera. Han trodde imidlertid ikke at kvinna var voldelig mot henne da han ikke var tilstede, fordi dattera da var mer forsiktig.

Trodde på jenta

Romsdal tingrett var ikke i tvil om at kvinna hadde utøvd vold ved en rekke tilfeller. Retten mente jenta hadde «forklart seg troverdig og så detaljert som man kan forvente ut fra hennes alder på gjerningstidspunktet». I dommen heter det også at det «ikke er holdepunkter for at hun har beskyldt sin mor for noe som ikke har skjedd, eller at hun har overdrevet alvoret eller omfanget av tiltales handlinger og atferd». Jenta har også forklart seg samsvarende til helsesøster ved flere tilfeller.

Etter dette dømte Romsdal tingrett kvinna til fengsel i fire måneder. Hun må også betale oppreisningserstatning til jenta på 40.000 kroner. Det var tingrettsdommer Eli Brusdal som ledet retten.