Skåla/Kleive: Den gjeve arbeidsmiljøprisen ble delt ut i Molde tirsdag. Fredag er det kakefest for ansatte og brukere ved omsorgssentrene på Skåla og på Kleive. De er én felles enhet i Molde kommune, men det er tre mil mellom de to institusjonene. Som altså scorer svært høyt på arbeidsmiljø. Noe både de ansatte og brukerne bekrefter overfor Romsdals Budstikke. Det er godt å bo på omsorgssenteret, enten det er på Kleive eller Skåla. De driftes etter samme gode strategi.

En fin bekreftelse

– Vi er veldig glade og stolte. Bare det å bli nominert er jo en stor ære, men her vinner vi en virkelig ettertraktet pris. Det er en bekreftelse på at vi gjør mye riktig, sier Tanja Thalén, som er øverste leder for de to omsorgssentrene.

Hun skryter massivt av flinke og dedikerte medarbeidere, som gjør alt i sin makt for at brukerne skal ha det så bra som mulig. Det er totalt snakk om 135 ansatte som deler på Arbeidsmiljøprisen. 50 årsverk på Kleive og 30 på Skåla. På institusjonen, i heimesjukepleien og på dagsenteret. Vi dro først til Skåla på vår runde torsdag. Der strålte både gammel og ung om kapp med vårsola.

Prisen et godt tegn

– Det er ganske stort, dette her. Et godt arbeidsmiljø har jo alt å si, også for brukerne. Det er ikke alltid så lett å måle hvor godt et arbeidsmiljø er, men prisen er absolutt et godt tegn, sier avdelingssjukepleier Marit Dahle til Romsdals Budstikke.

– Prisen er kjempestas! En stor inspirasjon. Vi jobber bevisst for et best mulig arbeidsmiljø. Det ligger nedfelt i alt vi gjør. Og det gir så gode resultater. Det var nettopp derfor jeg alltid ville jobbe her på Skåla omsorgssenter, sier sjukepleier Lena Øye.

Ektepar som stortrives

Ekteparet Elsa (88) og Olav Lillebostad, opprinnelig fra Bolsøya, bor begge på Skåla omsorgssenter. Han i omsorgsbolig, hun med sjukeheimsplass. De bor bare 20 meter unna hverandre. Og skryter veldig av hvor snille og dyktige personalet er.

– Det er rett og slett godt å bo her. Og det er først og fremst de ansatte sin fortjeneste. Man merker jo at det er godt arbeidsmiljø her på huset. Vi har null niks vi kan sette fingrene på, fastslår ekteparet.

– Jeg har lest om prisen i avisa. Det er alle tiders. Flott at de får en sånn utmerkelse, sier Gunlaug Vikhagen, som er på dagsenteret.

Juryen har en haug med gode grunner til at nettopp Kleive og Skåla omsorgssenter får den fylkesdekkende prisen. De har fått bekreftet at arbeidsmiljøet er meget bra, at det er stor arbeidsglede, lavt sjukefravær, stolthet over egen arbeidsplass, god takhøyde – og en tydelig og inkluderende ledelse som lytter og verdsetter.

Systematikk og struktur

– Vi har systematikk og struktur i alt vi gjør, slik at det blir minst mulig energitap og mest mulig fokus på brukeren. Det er vår viktigste lederfilosofi. Og alle mine medarbeidere skal vite like mye som meg, sier Tanja Thalén.

Vi kjører videre innover Fannefjorden og ankommer Kleive omsorgssenter. På verandaen utenfor dagsenteret observerer vi pleier Evy Anita Wahlquist og bruker av dagsenteret, John Holdhus. De nyter solstrålene. Vi spør Wahlquist hva hun tror er årsaken til den gjeve prisen.

– Vi har sjefer som ser og hører oss. Og så er vi flinke til å løfte hverandre fram. Det har skapt et veldig positivt arbeidsmiljø. Vi løser problemer sammen, ikke hver for oss, kommer det fra verandaen.

Solgunn Kvernberg Thue er oversjukepleier. Hun gleder seg til at prisen skal feires med kake. Det er en pris til alle som jobber på omsorgssenteret og i heimesjukepleien. De ansatte deler prisen med beboere og brukere.

Skaper stor glede

– Først og fremst er prisen veldig inspirerende. Den skaper stor glede blant oss som jobber her. Vi kan være stolte over det gode arbeidsmiljøet. Vi kan av og til lure på om vi gjør jobben vår riktig nok og godt nok, og da gjør det godt å få slik anerkjennelse utenfra. Prisen motiverer til at vi skal bli enda flinkere. Alt handler om kvaliteten på tjenestene vi yter til brukerne. Har vi det bra på jobb, har de det bra også. Det henger så tett sammen, understreker Solgunn Kvernberg Thue.