– Den sto først nede i kafeen, men så var det en person som reagerte på det og da flyttet vi den selvsagt, forteller Rune Andre Vestheim Skeide på spiseriet som ligger på Raumasenteret. Nå står buret i personalrommet, som ligger vegg i vegg med senterleder Tonje Dahle Hovde sitt kontor.

– Hun var skeptisk først, men nå har hun til og med sendt meldinger og lurt på om de får nok mat. Og hun er i ferd med å sette navn på dem, skratter han.

Men alle er ikke like glade for de nye kjæledeggene.

– Besøket på pauserommet har gått markant ned, så jeg får ikke lov til å utvide, ler han.

Til Molde

Fredag om drøyt to uker er eventyret over for denne gang. Da skal gresshoppene serveres på en middag i ei Molde-bedrift.

– Jeg har laget mat for dem noen ganger. De liker godt å få noe annerledes. Først foreslo jeg innsektstaco, siden det er på en fredag, men det ble litt mye. Men gresshopper var greit, sier han, som forer de små med appelsiner. To appelsiner har gått med så langt.

– Man skal gi dem det man vil de skal smake, forklarer han.

Papirarbeid

Utstyr og gresshopper er bestilt fra Danmark, der han sjøl har bodd i store deler av sitt voksne liv.

– Dyrt var det ikke, men det er tida som koster, sier han og forteller om store mengder papirarbeid slik at man er i tråd med retningslinjene fra mattilsynet.

– Jeg har heldigvis flinke ansatte som jobber så jeg kan få holde på med noen merkelige prosjekter og jeg tror dette er ett av de merkeliste så langt, humrer han og presiserer at dette er gresshopper som er alet fram for å serveres mennesker. De er ikke plukket i det fri.

På tomatshot

Siden han fikk dem har fem tatt kvelden. Håpet er at minst halvparten av de resterende overlever helt til 27., slik at de kan inngå som en litt crisp topping på en tomatshot.

– For oss er det like rart å spise gresshoppe som det er for en fra Australia å spise smalahove.

Magne har insekter i kosten sin, men det er den vestlige verden som skal omvendes på sikt. På sikt sies det jo at vi blir nødt til å spise innsekter alle sammen, sier Skeide.

– Men det vil nok ta noen år og det blir heller ikke noe vi vil ta inn i vår vanlige meny. Det blir nok ikke køer for dette, sier han, som selv har smakt gresshoppe ved flere anledninger.

– Uten sammenligning for øvrig så er det jo Noma og Maaemo som starter med slike ting og der har de det. Så kommer andre etter.

– Hva er din beste spiselige innsektsopplevelse?

– Det var maurpestoen på Noma.

Gimmick

Men kokken innrømmer at det er mer som en gimmick enn av miljøhensyn at han gjør dette nå.

– Ingen blir imponert  av at noen har spist en god biff. Det blir ikke noe samtaleevne, men nå hører vi stadig vekk folk etterspørre ting andre har fått servert av oss, som mose og bjørkeis. Det er så klart morsomt, sier han.

Gresshopper er blant annet proppet med proteiner.

– Ja, det er veldig sunt, så det er ikke et argument. Det er det mentale og kulturelle som er utfordringa, smiler han.