MOLDE: – Politiet gjør en veldig viktig jobb med å få bort rus og fart fra vegene, men også de kan gjøre feil. Hadde de innrømmet det, hadde denne saka vært avsluttet mye tidligere, sier en moldemann i 20-åra til Romsdals Budstikke, som nå venter på å få sertifikatet tilbake etter nesten fire måneder.

Kunne fått rulleblad

Mannen fikk i slutten av februar opphevet et forelegg fra politiet i Molde av Frostating lagmannsrett, etter at han ble stoppet den 14. desember i fjor.

Først sa politiet nei til å oppheve forelegget på 6.000 kr han fikk for å ha unndratt seg en promillekontroll. Deretter sa statsadvokaten i Møre og Romsdal nei.

– Hadde det ikke vært for at statsadvokaten sendte klagen min videre for ny vurdering i Frostating lagmannsrett, ville jeg fortsatt hatt et feilaktig kriminelt rulleblad, forteller han.

Utfordringen var at han vedtok forelegget, men har hele tida hevdet seg uskyldig – uten å bli hørt.

Pågrepet på veg til eksamen

Morgenen han ble pågrepet, skulle han til sentrum og bussen til en eksamen i Ålesund.

På veg inn i Moldelivegen så han at noe skjedde ved matbutikken og tenkte på flere avsperringer kommunen gjorde i området for tida.

– Jeg var stresset for ikke å rekke bussen. Derfor rygget jeg og tok en annen veg. Men jeg så aldri at det var politibiler der. Litt etter kom to politibiler etter meg og stoppet meg. De anklaget meg for å ha stukket av fra kontrollen, forteller han.

– Sjanseløs mot politiet

Innsatslederen var ifølge mannen så oppsatt på at han måtte ha sett politibilene, og ville ikke høre på forklaringen hans. Han vedtok derfor forelegget for å komme seg videre.

Etter eksamen samme dag ringte han imidlertid til politiet for å avtale forklaring før de tok saka videre, men da han møtte opp på stasjonen dagen etter, var siktelsen klar fra politiet.

Mannen, som igjen opplevde at han ikke ble hørt på at han ikke så politibilene, vedtok seinere forelegget, men sendte samtidig en e-post til politidistriktet hvor han opplyste at han vedtok bota fordi han oppfattet seg som «sjanseløs mot politiet i en sånn sak».

Fikk innsatsleder med på tur

Etter noen uker fikk han imidlertid kontakt med innsatslederen og forklart at det ikke var fysisk mulig å se politibilene fra vinkelen der bilen sto.

I januar ble politimannen med ut på befaring og fikk da bekreftet at «tjenestebilene trolig ikke var synlig fra siktetes posisjon da han valgte å rygge fra kontrollstedet», heter det i dommen fra Frostating.

Bota kunne imidlertid ikke gjøres om på da, men han kunne søke om å få førerkortet tilbake, fikk mannen fortalt, og han anket derfor bota til statsadvokaten.

Fikk avslag – og medhold

Statsadvokaten, som la vekt på politiets opplysninger om kontrollen, avviste anken. Dermed gikk den til Frostating lagmannsrett, som landet på en helt annen beslutning:

«Sjøl om det ikke er holdepunkter for at han vedtok forelegget under tvang, finner ikke retten at vedtakelsen av forelegget bør anses som bindende for ham.»

Lagmannsretten viser også til mannens e-post om at han var uskyldig da han vedtok forelegget, at forelegget ble utferdiget uten at mannen ble formelt avhørt (sjøl om han ga uttrykk for at han ønsket det med advokat) og at innsatslederen på befaringen erkjente at politibilene ikke hadde vært synlige.

– Saka har vært en stor påkjenning, men jeg er glad for at familie, venner og arbeidsgiver har støttet meg hele vegen, sier mannen i dag.

Han vurderer nå å søke om erstatning for timene han har brukt på saka og månedene han har vært uten førerkort.