MOLDE: Politiadvokat Anders Skorpen-Trøen sier til Romsdals Budstikke at saksbehandlingen promillekontroll-saka har fått, er veldig uvanlig.

– Det er spesielt at noen som først vedtar et forelegg, går tilbake på det. Politiet kan ikke omgjøre et forelegg som noen har vedtatt. Det er det bare statsadvokaten som kan. Hvis de mener nei, kan den sendes til lagmannsretten for en vurdering, opplyser han.

– I denne saka sa statsadvokaten nei til opphevelse av forelegget, men lagmannsretten sa ja. Lagmannsretten har imidlertid ikke tatt stilling til om han skal straffes eller ikke, kun om han får trekke tilbake at han vedtok forelegget, sier Skorpen-Trøen.

Henlegger saka

Han opplyser at politiet nå kunne ha ført saka for tingretten på nytt, som et sak der et forelegg nektes vedtatt, men at de valgte å henlegge den:

– Det handler om en helhetsvurdering. Det er både varigheten i saka og konsekvensene den har fått, som ikke gir grunnlag for å gå videre.

– Er det grunn til å beklage til den siktete mannen?

– Det viktigste for politiet er at det som skal være rett, blir rett og at de som ikke skal straffes, ikke blir det. Vi kunne ha tatt opp saka på nytt, men finner som sagt ikke grunnlag for å gå videre med den, sier han.

– Hvordan er jussen: Er det straffbart å endre retning hvis man ikke ser at det er kontroll?

– Uten å gå inn i den konkrete saka, vil jeg si at bilførere skal stoppe for alle kontroller, enten det er politiet eller myndigheter som utfører dem.

– Siktete mener politiet burde ha innrømmet feilen tidligere – at han ikke kunne ha sett at det var kontroll – og latt ham slippe en så lang prosess. Tar dere sjølkritikk?

– Det er viktig for politiet at folk opplever at de blir behandlet på en skikkelig måte og at hver sak behandles grundig. Da vi skjønte at han ikke vedtok forelegget, sendte vi det raskt videre til statsadvokaten, som også raskt sendte den videre til lagmannsretten. Sammenliknet med mange saker, har det vært en rask behandling av denne saka, sier Skorpen-Trøen.