Kristiansund: Fellesnemnda for Eide og Fræna gjorde det endelige ansettelsesvedtaket i sitt møte tirsdag.

Kraftfull kommune

49-åringen fra Tustna forlater dermed jobben som assisterende rådmann i Kristiansund for å ta roret for den nye kommunen som sjøsettes 1. januar 2020.

– Hvorfor vil du ha jobben som sjef for Hustadvika kommune?

– Mange grunner. Jeg har jobbet i Kristiansund helt siden nye Kristiansund ble etablert for ti år siden, tida var moden for å søke nye utfordringer. Og om en skal sikte seg inn på en interessant kommune, så er det klart at Hustadvika blir spennende. Det blir en stor og kraftfull kommune, med en beliggenhet mellom Molde og Kristiansund som gir mange muligheter til samarbeid og synergier. Innholdet i intensjonsavtalen viser også ambisjoner på vegne av den nye kommunen. Og navnet – Hustadvika – er veldig bra.

– Blir det økt samarbeid nordover mot Kristiansund med deg som sjef?

– Samarbeidstanken står i alle fall sterkt i meg. Om det blir mer samarbeid med Kristiansund vet jeg ikke, sjøl om jeg er gift med en kristiansunder og har bodd her lenge, ler Ersvik.

– Men Møre og Romsdal har sterke regioner rundt oss som vi konkurrere vel så mye med som internt i regionen. I den konkurransen om ressurser og arbeidsplasser blir samarbeid viktig. Vi må vi stå sammen om de store etableringene.

Noen programerklæring vil han imidlertid ikke ut med.

– Nei det er for tidlig, den fella vil jeg ikke gå i. Det første jeg må gjøre er å ha et møte med den politiske ledelsen, dagens to rådmenn og bli bedre kjent med de to kommunene.

Solid erfaring

Ersvik har jobbet som assisterende rådmann Kristiansund kommune, og har også bakgrunn som økonomisjef i Kristiansund over flere år, og har en brei og allsidig erfaring fra flere Nordmørskommuner – både som økonomisjef og personalsjef. Han har høgskoleutdanning fra BI, videreutdanning i ledelse og en master i management fra BI i Oslo.

Ersvik har også en rekke styreverv, han er blant annet styreleder i Atlanterhavstunnelen AS. Og han har vært med på kommunesammenslåing tidligere, da Frei gikk sammen med Kristiansund.

– Hva er ditt inntrykk av sammenslåingen av Fræna og Eide til Hustadvika?

– Det ser ut som det er prosess som har gått ryddig for seg, uten den temperaturen vi har sett mange andre steder. Jeg synes de er kommet langt i prosessen, både politisk organisering og deler av arbeidsgiverpolitikken er på plass. Mye gjenstår sjølsagt fortsatt, men de har en dyktig prosjektledelse på plass allerede og det er betryggende.

Oppmerksom på ulikheter

Ersvik kan komme til å få god bruk for sine tidligere erfaring med sammenslåing. Fræna og Eide består av mange sterke lokalsamfunn.

– Hvordan vil du møte utfordringene med å få to kommuner til å bli en?

– Å få etablert en Hustadvika-kvalitet på tjenestene til alle innbyggerne blir viktig, nettopp for å få bygget en ny og felles kultur. At det er ulikheter i de to kommunen det må vi ha oppmerksomhet på. Og da er det viktig å kartlegge så vi får vite hva de ulike interessene består i, og ikke bare anta.

– Du har din utdannelse fra BI. Hvorfor valgte du en karriere i offentlig sektor framfor privat sektor?

– Tilfeldigheter. På BI ble vi egentlig fortalt at vi skulle ende i privat sektor, ikke i det offentlige. Men da jeg gikk ut i 1992 var arbeidsmarkedet krevende og litt tilfeldig ble det offentlig sektor. Nå kommer jeg nok til å bli i det offentlige, det passer veldig godt med mitt verdigrunnlag.

– På hvilken måte?

– Å få være med å bidra til en samfunnsutvikling som går i riktig retning, gjennom arbeid med næringsutvikling, kommunikasjon og bomiljø. Å jobbe med de utfordringene kommunesektoren står overfor nå, videreutvikle tjenestetilbudet og gi like gode tilbud til alle innbyggerne.

Ersvik er gift og har to barn, den yngste bor fortsatt heime i boligen i Kristiansund.

– Hun har ett år igjen på videregående, så foreløpig blir vi boende i Kristiansund. Så får vi se. Jeg er nok av den oppfatning at en rådmann bør bo i den kommunen man er rådmann i. Og de to timene jeg må bruke på reise hver dag kan jo brukes til mye annet fornuftig.

Når Ersvik starter i nyjobben er ikke avgjort enda.

– Men hvor blir jobben?

– I sammenslåingsprosessen vil jeg nok oppholde meg i begge kommuner. Fra 2020 blir kontoret i Elnesvågen.