– Bakgrunnen for at vi gjør det er at det har vært en del saker som kommunen har vært involvert i, som har kommet litt bardust på oss. Vi ønsker å unngå å komme i en situasjon der vi blir informert på et annet tidspunkt enn det vi ønsker, derfor har vi bedt om en oversikt, sier Trygve Grydeland (H), leder i kontrollutvalget i Molde.

Krisesentersaka

En av sakene som har aktualisert det er tvisten rundt byggingen av Krisesenteret, der Molde kommune endte opp med å måtte betale en ekstraregning på 9,3 millioner.

– Vi var rett og slett nysgjerrige på om det var flere slike saker i gjære, sier Grydeland.

– Og så vil dere ha oversikt over varslersakene?

– Ja, det er naturlig etter alt som har vært rundt metoo-kampanjen, for eksempel. Vi lurte på om det var noe sånt hos oss, sier Grydeland. Kontrollutvalget har også nylig mottatt et varsel direkte til seg.

– Det har jeg sendt videre til kommunens varslingsmottak. Det er den riktige vegen å gå i slike saker, sier Grydeland.

Kritikkverdige forhold

Kontrollutvalget har nå mottatt liste over varsler til kommunen i 2017. Ifølge kommunalsjef Ann-Mari Abelvik ble det behandlet fire saker som varslersaker i fjor. Tre av dem er ferdigbehandlet. I to av disse, som beskrives som «en lærers praksis» og «arbeidstid turnus natt» blir det konkludert med kritikkverdige forhold.

Tvistesaker

Kommuneadvokaten har laget en oversikt til kontrollutvalget over tvistesaker kommunen har vært og er involvert i for 2017 og så langt i år. Her er hans oversikt:

l l 2017 behandlet kommuneadvokaten 17 tvangssaker for fylkesnemnda. Av disse var 15 saker for barnevernstjenesten og to saker var for ressurstjenesten. I 2018 er antallet saker for fylkesnemnda fire. Av disse er to uavslutta fra 2017 og to er nye fra 2018.

l I fjor behandlet kommuneadvokaten 13 saker for tingretten. Flesteparten er fylkesnemnd-overprøvinger av barnevernssaker. To saker har sitt utspring fra byggcsakseksjonen, noen er knyttet til konflikter ved fast eiendom, erstatningstvister og arbeidsrett. Så langt i år er det fem saker for tingrett. Av disse er fire uavslutta fra 2017.

l Det er registrert to skjønnssaker i 2017. Ytterligere en sak vil snarlig bli sendt retten.

l Kommuneadvokaten behandlet i 2017 én sak for jordskifterett. Ingen så langt i år.

l I 2017 behandlet kommuneadvokaten åtte saker for lagmannsrett. Alle var anker over dommer i barnevernssaker unntatt én arbeidsrettssak. I 2018 er det to nye saker.

l I 2017 behandlet kommuneadvokaten én sak for voldgiftsrett. Saka var svært ressurskrevende og ble løst ved separat mekling i forkant av hovedforhandling.

l I tvisteløsningsnemnda for helse og omsorgssektoren har kommuneadvokaten i 2017 bistått i én sak.

l Når det gjelder KOFA-saker (Klagenemnda for offentlige anskaffelser), skriver kommuneadvokaten dette: – l saker der ROR-innkjøp er innklaget har kommuneadvokaten til nå bistått innkjøpsadministrasjonen og sakene er svart ut derfra.

Vil ha mer informasjon

– Vi opplever at oversikten vi har fått til nå er grei, men vi ønsker en juridisk betraktning om det i oversikten er særskilte saker vi bør vite mer om. Vi ønsker også å vite hvilke saker som betegnes som større saker, som enten har stor omdømmemessig eller økonomisk betydning for kommunen, sier Grydeland.