Rådmann Birgit Eliassen viser til at dett er en ny sak, da forutsetningene har endret seg etter fylkesmannens tilråding av grensejustering. Fylkesmannen tilrådde at Indre Gjemnes blir grensejustert fra Gjemnes kommune til Nye Molde kommune.

Les rådmannens innstilling her.

Nye forutsetninger

Rådmannen foreslår forhandlingene med nabokommunene med tanke på sammenslåing eller deling, etter at forutsetningen har endret seg. Eliassen oppfatter at det ligger et utspill i fylkesmannens tilråding som krever avklaring og politisk behandling.

Utfordrende

Rådmannen viser i sin innstilling til kommunestyremøtet 17.april til at Gjemnes kommune sin (manglende) levedyktighet på sikt er grundig belyst.

Det vil bli mer og mer utfordrende for kommunen å yte gode tjenester og det må kuttes i antall årsverk, som vil påvirke tjenestetilbudet og arbeidsforholda for ansatte.

Det foreslås at det settes ned en styringsgruppe, og et forhandlingsutvalg bestående av orfører, varaordfører, oppposisjosnleder, rådmann og en tillitsvalgt.

To alternativ

Det er kun to alternativer ved sammnslåing, mener rådmannen. Dersom hele Gjemnes slår seg sammen med Molde, er det en sammenslåing i henhold til inndelingslova. Dersom det skulle bli en avtale med Kristiansund, og Kommunal og moderniseringsdepartementet vedtar gresejustering, kan kommunen bli delt, skriver rådmannen.

Belastning

Eliassen mener det bør foreligge nye intensjonsavtaler til juni 2018. Et lengre perspektiv vil ikke bringe inn noe nytt, mener hun.

Den uavklarte situasjonen begynner å bli en belastning for kommunen ansatte, skriver rådmannen.