Elnesvågen: – Det er en grense på sju innleverte plagg, smykker, sko og tilbehør per person. For hver ting man leverer inn, får man en byttelapp som man kan bruke på hva som helst på klesbyttedagen, sier Anne Holen Helseth, leder for Fræna frivilligsentral, som har lokaler i Elnesvågen sentrum.

80 klesbyttefester i fjor

Naturvernforbundet er initiativtaker til «Den store klesbyttedagen», som foregår over det ganske land 14. april. I fjor ble det arrangert 80 klesbyttefester i Norge. Nærmere 18.000 plagg skiftet eier i løpet av dagen. I år forventes 5.000 deltakere nasjonalt, i følge Naturvernforbundet.

For Holen Helseth og Fræna frivilligsentral blir dette første året med en fullverdig klesbyttedag.

– I fjor hadde vi byttedag med belter, vesker, hatter og annet tilbehør. Da vi så at Naturvernforbundet arrangerte dette kastet vi oss med, sier Holen Helset.

Ikke slitte klær

Klesinnsamlingen er så smått i gang, men foregår for fullt torsdag 12-17 og fredag 10-15 i tillegg til den siste timen før åpning. Klesbyttedagen arrangeres fra 12 til 15 lørdag.

– Vi tar bare i mot klær og tilbehør som er pent brukt eller framstår som nye. Det er mange som har fine kjoler, skjerf, belter, gensere og bukser som ikke blir brukt fordi de ikke passer så godt, eller fordi det så fint ut i prøverommet, og når man kom hjem, så var det ikke det store likevel, humrer Holen Helseth.

– Hvorfor klesbyttedag?

– Det er bra for miljøet. Gjenbruk er et mye bedre alternativ enn at klærne bli liggende innerst i skapet. Det gir også mulighet for å fornye klesskapet. For småbarnsforeldre er det kjempesmart. Unger vokser fort ut av klærne sine, sier Holen Helseth.

– Billig og artig

Raumaværingene har, i år som i fjor, blitt med på Naturvernforbundets initiativ. Den «offisielle» klesbyttedagen er 14. april, men Sødahlhuset arrangerer klesbyttekveld 21. april kl. 19-21. Det blir også Sødahlbar med musikk ved DJ Ingrid Devor.

– Dette er en billig og artig måte å få frisket opp garderoben på, samtidig som du tar vare på miljøet, skriver de på Facebook.

Det er ikke flere kommuner i vårt distrikt som er registrert på Naturvernforbundets klesbyttedag-oversikt.

Miljøfotavtrykk

Janne Gillgren i Naturvernforbundet er prosjektleder for «Den store klesbyttedagen», og uttaler i en pressemelding at hun håper klesbyttedagen kan bidra til at gjenbruk blir lettere enn å kjøpe nyproduserte klær.

–Vårt store miljøfotavtrykk skyldes blant annet klesforbruket vårt. Ved å bytte klær reduserer vi behovet for å kjøpe nytt, og minsker dermed ressursforbruket og forurensningen vår kraftig. Hvis alle nordmenn byttet til seg tre plagg i året i stedet for å kjøpe nytt ville vi kuttet like mye CO2 som om alle bileiere i Norge lot bilen stå i fem dager, sier Gillgren.

Sko, smykker og vesker er blant tilbehøret som har kommet inn. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN
For hvert plagg som blir levert inn får man en byttelapp. Den kan brukes på alt. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN