I forkant av landsmøtet gikk statsminister Erna Solberg ut og sa at det er behov for å erstatte inntektstapet som de avgiftsfrie Teslaene og andre elbiler etterlater seg. Det dreier seg om ni milliarder kroner, som man kunne ta inn igjen ved å øke avgiftene på biler med bensin- eller dieselmotor.

Dette førte til sterke reaksjoner både fra NAF, bilbransjen, Fremskrittspartiet og ikke minst fra egne rekker i Distrikts-Høyre. Fra opposisjonen ble forslaget beskrevet som direkte distriktsfiendtlig, og det ble nedstemt.

– Må evaluere avgiftssystemet

– Forslaget om økning av engangsavgiften på bensin- og dieselbiler ble nedstemt med klar margin. Før vi gjør noe med bilavgiftene, må hele avgiftssystemet evalueres. Vi har allerede kommet langt når det gjelder utslippsfrie biler, andelen er nå oppe i 37 prosent. Avgiftspolitikken for elbiler står fast ut denne valgperioden, fra 2021 må vi bestemme hvordan dette blir videre, sier stortingsrepresentant Helge Orten, som ledet resolusjonskomiteen under landsmøtet på Gardermoen.

Det ble derfor et svært hektisk for Helge Orten. Totalt kom det inn bortimot 60 resolusjonsforslag. Tre av disse ble behandlet under møtet.

Resolusjoner

En av disse går på utenriks- og forsvarspolitikk, der Høyre vil styrke Forsvaret og arbeide mot målet om to prosent av statsbudsjettet til Forsvaret.

Den andre går på mer differensiert stipendordninger i den videregående skolen, slik at yrkeselever som tar utdanning som krever mye utstyr får økt stipend.

Den tredje går på Høyres program for økt satsing og styrking av reiselivsnæringen og grønn omstilling.

Møre og Romsdal

– Alt dette er viktige saker for Møre og Romsdal. Denne gangen kom det ingen egen resolusjon om samferdsel, det forklarer jeg med at regjeringens samferdselspolitikk blir veldig bra mottatt, sier Helge Orten.

Han har vært med på samtlige landsmøter i Høyre siden 2004, med et unntak der han prioriterte konfirmasjon i Midsund.

Sakene det har vært mest omtale rundt, er eggdonasjon og åpning for hjelp til assistert befruktning. Begge forslagene ble vedtatt.

Første møte med Erna

Helge Orten har samarbeidet med Erna Solberg lenge.

– På mitt første landsmøte ble Erna Solberg valgt til ny leder i Høyre etter Jan Petersen. Siden den gang har det vært både opp- og nedturer for Høyre, men Erna har hele tida stått støtt. Nå ser vi resultatet: Høyre er landets største parti, regjeringa får en ny periode. Det skaper en egen stemning. Nå skal vi gjennom et spennende kommune- og fylkestingsvalg, som vi gleder oss til. Jeg tror det vil komme mange nye Høyre-ordførere neste høst, sier Helge Orten.

Når det gjelder regjeringa og forholdet til Kristelig Folkeparti er rådet klart:

– Både Erna og landsmøtet ønsker KrF velkommen inn. Døra står åpen, sier Helge Orten.

Landsmøtet ble avsluttet tidlig søndag ettermiddag. Blant gjestene på møtet var blant andre Anders Talleraas, Kåre Willoch og Jan Petersen.