– Men nå må jeg først se på innholdet i avtalen før jeg kan si om den er god eller ikke, sier matros Svein Arne Vevang på bilferja «Fannefjord».

Da «Fannefjord» klappet til kai i Molde søndag ettermiddag, hadde mannskapet nettopp fått vite at streikefaren var over og at partene hadde kommet fram til en anbefalt avtale. "Fannefjord", som går i B-ruta mellom Molde og Vestnes, var en av ferjene som skulle innstille dersom det ble streik.

Svein Arne Vevang (61) har 20 års fartstid på ferje, før det jobbet han 20 år i Nordsjøen. Han har aldri opplevd å bli tatt ut i streik tidligere, i år sto han på lista, og mannskapet var forberedt på at ferja måtte innstille avgangene. Det ble lenge å vente på resultatet.

Lang ventetid

– Vi hadde fått beskjed at streiken kunne starte ved midnatt. Men forhandlingene varte og rakk, nå er det over og arbeidet fortsetter som før, sier Silvia Sæbø, som har 23 års fartstid som matros.

Nå skal resultatet ut til uravstemning. Svein Arne Vevang vil sette seg godt inn i det som er avtalt før han gir sin stemme i uravstemningen.

– Sjøl om jeg rent personlig hadde liten lyst å streike, hadde jeg vært villig til å streike for bedre pensjon til de som tjener minst, sier Svein Arne Vevang til Romsdals Budstikke mens han dirigerer en ny bilkø om bord i ferja.

Lettelse i verftsindustrien

For skipsbyggingsindustrien har det vært noen ulidelig spennende timer før resultatet var klart. Mandag fortsetter arbeidet for fullt, det er mye å gjøre.

– Dersom det hadde blitt streik, ville alle våre fem verft i Norge med 1400 ansatte blitt rammet. 300 til 400 ansatte ville blitt direkte berørt, men dette ville fått virkning for hele produksjonen, sier kommunikasjonsdirektør Hege Akselvoll i Vard til Romsdals Budstikke.

Hun er veldig glad for at det ble en løsning.

Kjenner ikke detaljene

– Ved inngangen til 2018 hadde verftene våre i Tomrefjord, Brevik, Aukra, Søviknes og Brattvåg til sammen 32 nybygg i ordrebøkene for levering i perioden 2018–2021. Forsinkelsene som en streik ville ha medført ville vært svært negative. Norge er kjent som et land med stabile forhold i arbeidslivet der skip blir levert til rett tid. Det er viktig at dette inntrykket blir opprettholdt, sier Hege Akselvoll. Hun kjenner

ikke detaljene i resultatet som er blitt framforhandlet, men regner med å bli grundig informert om dette med det første.

Glede i NHO

Det samme gjelder Torill Ytreberg, regiondirektør i NHO i Møre og Romsdal.

– Jeg skal akkurat i et Skype-møte for å bli informert om resultatet, derfor er det lite jeg vet og kan si ennå. Det jeg kan si, er at vi er veldig lettet over at det ikke ble streik. En storstreik ville lammet bedriftene i vårt distrikt veldig hardt, sa Torill Ytreberg til Romsdals Budstikke klokka 18 søndag kveld.

Fornøyd LO

I LO er det stor tilfredshet med resultatet.

– Jeg er glad for at man kom til enighet, partene har tatt ansvar og gjort en god jobb. Vi fikk et resultat vi kan anbefale. Jeg tenker blant annet på ordningen for reise, kost og losji og rammene for AFP. Nå skal medlemmene si sitt, den 26 april er det uravstemning, sier LO-sekretær i Møre og Romsdal, Kari Hoset Ansnes, til Romsdals Budstikke.